Annons

Obama Johansson vräks efter 29 år: ”De får bära ut mig”

Huddinge Han har bott i ett ombyggt stall i ett industriområde i 29 år. Men den nya fastighetsägaren chockhöjde hyran och när Obama Johansson vägrade betala blev han vräkt. ”Jag kommer inte att flytta självmant, de får bära ut mig”, säger han.
Foto: Kenneth Samuelsson
Obama Johansson framför det ombyggda stallet han har bott i 29 år.

Medan vi andra förbereder julklappsinköp och nyårsfirande så går Obama Johansson, 73, i Huddinge i andra tankar. Han är förbannad, berättar han när han visar upp sin smått unika bostad i en gammal ladugård i ett industriområde i Ågesta, Huddinge, för Hem & Hyra.

Skälet till ilskan är att han har blivit vräkt från det som varit hans bostad de senaste 29 åren. Enligt fastighetsägarens advokat ska han vara ute senast 31 december, om några veckor.

– Jag kommer inte att flytta, säger Obama Johansson som tog sitt namn efter en viss amerikansk president, som han gillade.

– Obama var väldigt bra när han hjälpte folk som var i rännstenen i USA att få en sjukförsäkring, då bestämde jag mig för att åka till Skatteverket och byta namn.

Hans historia i det gamla stallet började med en skilsmässa för nästan 30 år sedan. Han hade ingenstans att bo och fick nys om ladugården i industriområdet och flyttade in i början på 90-talet. Han fick hyra ladugården i andra hand av den dåvarande hyresgästen och byggde själv sedan om stalldelen till en bostad.

– När hästarna flyttade ut så flyttade jag in, här var en av spiltorna, säger han och visar det lilla rummet som han har som kök.

Utanför köket leder en trappa upp till vardagsrummet och några små sovrum.
– Jag trivs så bra här, kan bara gå ut genom dörren och pinka och ingen som stör, säger han.

Lägenheten har enkel standard, saknar rinnande vatten, dusch och har utedass.
– Enkelt och enkelt, jag har tak över huvudet, tv, radio och värme, allt jag behöver, säger han

När han hade bott några år i ladugården så ville förstahandshyresgästen säga upp kontraktet i slutet på 90-talet. Då var tanken att Obama Johansson skulle ta över kontraktet för ladugården och marken på cirka 500 kvadratmeter.

Men när fastighetsägaren fick reda på att han hade betalningsanmärkningar blev det nej. Lösningen blev att en vän till Obama Johansson stod på kontraktet och har gjort så sedan 1997, på så sätt kunde Obama Johansson bo kvar. Hyran för ladugården och marken är cirka 50 000 kronor per år. En liten del av ladugården hyrs ut till en annan person.

Men för några år sedan sålde fastighetsägaren markområdet där Obama Johansson bor i sin ladugård. Köpare var kapitalförvaltaren Coeli som förvaltar 20 miljarder kronor i olika fonder och bland annat sysslar med fastighetsutveckling.

Då började problemen för Obama Johansson. Den nya fastighetsägaren höjde hyran från 50 000 kronor till 279 300 kronor per år från och med januari 2021. I stället för lite över fyra tusen kronor i månaden skulle fattigpensionären Obama Johansson nu betala nästan 24 000 kronor i månaden, i kallhyra.

En höjning som varken Obama Johansson eller vännen som står på kontraktet kunde klara av.

– Jag har elva tusen i månaden i pension, det finns ingen möjlighet att det går ihop. Det är skit, en normal höjning är ju några procent per år. Jag har inte råd att betala så mycket, säger Obama Johansson.

Det slutade med att han och vännen som står på kontraktet gick till hyresnämnden och bestred hyreshöjningen. Men när ärendet hamnade i hyresnämnden i november kunde inte kompisen, som står på kontraktet, närvara och ärendet blev avskrivet.

Några veckor senare kom brevet från fastighetsägarens advokat där vännen och därmed Obama Johansson uppmanades att flytta senast 31 december 2020.

– Jag har ingenstans att ta vägen och vill bo kvar. Jag hade tänkt att dö här inne. Tvingar de mig att flytta så tar jag självmord, då är det slut, säger Obama Johansson, som har kontaktat Hyresgästföreningen för att se om han kan få hjälp.

Mats Rengstedt, på Real Value Management, som förvaltar fastigheten för Coeli, som ägt fastigheten sedan 2016, berättar att de inte visste att det bodde en person i ladugården.

– Vi har ett avtal med personen som står på kontraktet och utgår från att det används till industriändamål,  det finns inget godkänt andrahandsavtal som gäller bostad med den nya fastighetsägaren. Det är inte meningen att man ska bo där, säger han.

Men det har ju bott en person där i 29 år som nu kan tvingas flytta för att ni har höjt hyran rejält, hur ser du på det?

– Vi har marknadsanpassat hyran och har svårt att ha någon åsikt om att han tvingas flytta. Vi hyr ut till marknadsmässiga villkor och ibland är man inte överens. Vill återigen påpeka att bolaget som hyr ut mark inom denna fastighet inte har någon bostadshyresgäst och därmed ej heller har höjt någon hyra för någon bostadshyresgäst, säger han.

För att vara tydlig så är det Coeli som höjt hyran rejält för den som Obama Johansson hyr av, och att det är detta som gör att Obama Johansson tvingas flytta. Men Mats Rengstedt tycker ändå inte att frågor om hyreshöjningen ska ställas till honom eller Coeli

– Om den som arrenderar mark för upplagsplats samt en förrådsbyggnad inom denna fastighet, har underuthyrt marken till någon i någon form, så är det han som i så fall blir hyresvärd till denna hyresgäst. Därmed är det också till honom, i egenskap av hyresvärd i den relationen, ni ska vända er med eventuella frågor kopplade till hans hyressättning etcetera, säger han.

Han lyfter fram att den nuvarande hyresgästen inte dök upp i hyres- och arrendenämnden tidigare i höstas varpå ärendet avskrevs.

– Det är svårt att ha en dialog när de inte dyker upp, säger han.

Vad ska ni göra med marken?

– På lite längre sikt är tanken att det ska byggas bostäder på marken.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.