Annons

Omvänd hyreschock! Stefan får årets lägsta höjning: ”Trodde faktiskt de skulle höja mer”

Nyheter Hyreshöjningarna är historiskt höga – men det finns undantag. I Bjurholm i Västerbotten klarar sig kommunens hyresgäster undan med en höjning på 1,88 procent – lägst i landet bland dem som förhandlat i år. Dessutom är hyrorna låga. ”Jag trodde de skulle höja mer”, säger lastbilschauffören och hyresgästen Stefan Risberg.
Västerås i Bjurholms kommun. Stefan Risberg
Foto: Bjurholms kommun/privat
Hyreshus på landsbygden. Lastbilschauffören Stefan Risberg bor i byn Västerås utanför Bjurholm. Enligt Hem & Hyras statistik höjs hyrorna minst i landet i Bjurholms kommun. "Jag trodde de skulle höja hyrorna mer", säger Stefan.

Landets minsta kommun stoltserar i år med den lägsta hyreshöjningen. I Bjurholms kommun i Västerbotten bor det knappt 2400 invånare, varav omkring 1000 i tätorten. Kommunen har inget allmännyttigt bostadsbolag, men kommunen äger omkring 170 hyreslägenheter. De allra flesta av dessa lägenheter har en hyra under riksgenomsnittet. Exempelvis: en tvåa på 62 kvadrat i centrala Bjurholm kostar knappt 4 300 kronor i månaden, en trea på 80 kvadrat går loss på drygt 5 700 kronor.

”Underhållet är sjukt eftersatt”

Någon hyreschock blev det inte att tala om i år heller. I år höjs hyran med 1,88 procent, vilket är lägst i landet. Långt ifrån snittet på 4,12 procent och långt ifrån 6,5 procent, som är landets hittills högsta inrapporterade höjning. Hans Edlund, fastighetschef på Bjurholms kommun, menar att kommunen hamnat i en ond cirkel där underhållet släpar efter, vilket gör att det blir svårt att höja hyrorna, vilket gör att underhållsskulden växer.

– I år gjorde vi en tidig överenskommelse och då hade den riktiga katastrofen med alla kostnadsökningar inte riktigt slagit igenom. Underhållet är sjukt eftersatt men nu kämpar vi för att komma upp på banan. Nästa förhandling kommer förhoppningsvis rendera i en högre höjning, säger Hans Edlund.

Bjurholm, lägst hyreshöjning.
Landets minsta kommun. Bjurholm är landets minsta kommun med knappt 2400 invånare. Här är hyrorna låga och i år fick hyresgästerna som hyr av kommunen landets lägsta höjning.

Som ett led i att få ordning på underhåll och ekonomi har kommunen de senaste åren sålt cirka 20 lägenheter, de flesta enskilda villor eller parhus som varit hyresrätter med eftersatt underhåll.

– Det har inte varit speciellt fördelaktigt att ha så många småhus i beståndet. Hyressättningen har varit en katastrof. Vi har haft villor på närmare 110 kvadrat med en hyra på 4 500-5 000 kronor inklusive värme. Det har inte varit någon lönsam affär för kommunen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Stefan i Västerås: Trodde de skulle höja mer

De flesta av kommunens hyresrätter ligger i Bjurholms tätort. Men en del av beståndet finns i byarna runt omkring. I Västerås (ja, byn bär samma namn som rikets sjätte största stad) bor lastbilschauffören Stefan Risberg tillsammans med sin syster Irene i en radhustrea på drygt 80 kvadratmeter. Stefan söker lägenhet i Umeå där jobbet utgår ifrån. I väntan på att han ska få napp pendlar han närmare 15 mil tur och retur om dagen. Lägg därtill alla mil i lastbilen. När vi når honom har han stämplat ut för dagen och sitter i bilen på väg till barnbarnen.

Västerås i Bjurholm
Litet bestånd. Bjurholms kommun har blott fem lägenheter, tre tvåor och två treor, i byn Västerås.

Hyran är överkomliga 4400 kronor i månaden, men det är kallhyra. Husen värms upp med direkt-el och vintermånaderna kan elräkningarna vara nästan lika höga som hyran. De fem lägenheterna i Västerås stod klara i början av 90-talet och därmed bland de nyaste i kommunens bestånd.

Annons

– Jag trodde faktiskt de skulle höja mer. Men jag antar att det inte går att höja hur mycket som helst här ute. Hyran är okej om det inte vore för uppvärmningen. Underhåll och standard är också rätt bra, det är värre i vissa hus inne i Bjurholm, har jag hört, säger Stefan Risberg.

Läs ocksåDen stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningenDemonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.

Tvåårsavtal ger ännu lägre hyreshöjningar

Med en höjning på 1,88 procent ligger Bjurholms kommun lägst av dem som förhandlat hyran i år. Men det finns dem som höjer ändå mindre. Det är till allra största del bolag som ifjol tecknade tvåårsavtal i fjol och därför inte förhandlat hyran i år. Dit hör Telge bostäder, Södertälje kommuns största allmännyttiga bolag med 10000 lägenheter. Bolaget höjer med blott 1,83 procent. Avtalet tecknades för att Telge bostäder och Hyresgästföreningen skulle få tid att tillsammans ta fram och förhandla en modell för systematisk hyressättning. Det var innan de stora kostnadsökningarna slagit till.

– Klart att det är en ekonomisk nitlott för oss. Hyreshöjningen är inte i närheten av att täcka våra kostnadsökningar. Det hade inte en normal höjning på drygt fyra procent gjort heller, säger Adam Andsberg, hyrescontroller på Telge bostäder.

Har ni märkt att hyresgästerna varit på ovanligt gott humör efter den modesta hyreshöjningen?
– Man får väl anta att hyresgästerna i Södertälje tycker det är skönt att ökningen inte blir lika höga som hos många andra.

Läs ocksåDen stora hyresstriden i Malmö kan vara över: ”Värdarna har tagit sitt förnuft till fånga”         Demonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.

Vad kan hyresgästerna förvänta sig nästa år. Kommer Telge bostäder försöka ”ta igen” årets låga höjning?
– Utan att prata förhandlingstaktik så hade vi lägre hyror jämfört med andra bolag i regionen redan innan i år. Det är inte bra att vi halkar efter, säger Adam Andsberg.

Ingen hyreshöjning alls i Sävsjö

Allra mest sticker emellertid Sävebo ut i årets hyresstatistik. Det kommunala bostadsbolaget i Sävsjö vill inte höja hyrorna alls nästa år – trots att de har möjlighet till det. I förhandlingen med Hyresgästföreningen kom de ändå överens om en hyreshöjning på två procent. Men den höjningen kommer bolaget inte att ta ut nästa år.

Annons

— Vi är ju en liten kommun och vi har ju inte världens starkaste bostadsmarknad. Vi kämpar för att hålla allt uthyrt. Om vi slår på med stora hyreshöjningar så kommer vi få mycket oro bland våra hyresgäster och vi kommer få tomma lägenheter och mycket omflyttningar. Då kostar det mer än vad det smakar, har Urban Blücher, vd för Sävebo, sagt tidigare till Hem & Hyra.

 

Fotnot: Siffrorna kommer från Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och bostadsbolagen.
* En del anger snitthöjningen för hela året, andra hur hög höjningen är, oavsett när på året höjningen börjar gälla.
* Fastighetsägarna: De värdar som organisationen företräder på orten.
* Div privata värdar: Ett snitt av vad andra privata värdar höjer hyran med.

Läs också Därför vill Hyresgästföreningen stoppa dubbelhöjningarna: "Kan spridas över landet" Värdens pengar gick till badhus som inte byggts - hyresgästerna fick landets högsta höjning Efter dubblerad hyreshöjning: Linköping ökar vinstuttag med 64 procent – Örebro slopar dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.