Annons

Därför vill Hyresgästföreningen stoppa dubbelhöjningarna: ”Kan spridas över landet”

Malmö Att hyran förhandlas och höjs en gång per år har varit som en naturlag i Sverige. Men en hyresstrid i Malmö, med 63 miljoner kronor i potten, riskerar att sätta hela systemet i gungning. 
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, demonstration mot dubbelhöjningarna i Malmö och Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande.
Foto: Hyresgästföreningen/Anders Paulsson
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, demonstration mot dubbelhöjningarna i Malmö och Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande.

Hyresgästerna i Malmö fick en av landets högsta hyreshöjningar i år: fem procent. Men bläcket hann knappt torka innan sex värdar ville höja hyran en andra gång. Nu med två procent. Kravet tog Hyresgästföreningen på sängen. Hyresnivån för 2023 var ju redan bestämd. Trodde de. Hyresgästerna också.

Nu riskerar kravet på dubbel­höjningen att förändra sättet som hyrorna förhandlas på, kanske för hyresgäster i hela landet. Hyresgästföreningen vill till varje pris stoppa det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Går vi med på det här öppnas dammluckorna fullständigt. Då kommer det att sprida sig över landet och det är ett skäl till att vi absolut inte kan gå med på det, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens logga och Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Praxis förhandla hyrorna en gång per år

När det skånska dubbelkravet kom mötte det kritik inte bara från hyresgästerna. Till och med vd:n för paraplyorganisationen Sveriges Allmännytta, Anders Nordstrand, reagerade. I ett tal på Hyresgästföreningens förbundsstämma tidigare i år slog han fast att hyresvärdarnas agerande var fel. Praxis är att man förhandlar en gång per år. Idag låter det lite annorlunda.

– Nu har det här utvecklats till en rättslig tvist, situationen är i ett annat läge och då vill jag inte längre kommentera det. Jag uppfattar det inte som ett hot mot systemet men det är klart att de ekonomiska tiderna sätter systemet på prov. Det normala vi har gjort är att förhandla hyran en gång per år, sedan är det klart att det kan bli nya principer och ny praxis framöver beroende på situationen, säger Anders Nordstrand.

Läs ocksåÅrhundradets högsta höjningar – så mycket höjs hyrorna 2023Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.
Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, besökte Hyresgästföreningens förbundsstämma i Göteborg på söndagen.
Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, på Hyresgästföreningens förbundsstämma i somras.

För trots kritiken gav sig fyra av fastighetsägarna inte. Heimstaden, landets största privata hyresvärd, höjde i somras tillsammans med Willhem, Victoriahem och Trianon hyrorna med 1,75 procent för 12 600 hyresgäster. Utan att de nya hyrorna var förhandlade.

Annons

Motkrav på 63 miljoner kronor

Nu har ett motkrav trappat upp striden. Hyresgästföreningen kräver rekordhöga 63 miljoner kronor, 5 000 kronor per drabbad hyresgäst. Ett formellt fel från värdarnas sida öppnade för skadeståndskravet, enligt Hyresgästföreningen.

– Det är klantigt från deras sida och det ger oss tillfälle att agera, säger Carl-Johan Bergström.

Läs ocksåVärdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt"
Patrik Hall senior rådgivare Heimstaden
Patrik Hall, senior rådgivare på Heimstaden.

Patrik Hall, tidigare mångårig vd på Heimstaden och numera senior rådgivare, kallar motkravet för ”rena dumheterna” och anklagar Hyresgästföreningen för att vara de som i själva verket riskerar hela förhandlingssystemet. Heimstaden har följt lagen, menar han. Det står fastighetsägare fritt att påkalla om förhandlingar var sjätte månad.

– Vi bryter inte mot någon förhandlingsordning när vi frånträder en förhandling. Den upphör ju då och lagen börjar gälla. Och den har vi följt, säger Patrik Hall.

Kan bli långdragen konflikt

Så hur ska det sluta? Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, delar förhandlingschefens oro.

Annons

– Det finns en modell som vi gemensamt har hållit oss till och det är väldigt allvarligt att man bryter detta. Som hyresgäst måste man kunna lita på den överenskommelse som är gjord, säger hon.

Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

För Hyresgästföreningen är det angeläget att ta striden för att inte systemet och möjligheten att kollektivt förhandla hyrorna på sikt ska rubbas. Man hoppas fortfarande att värdarna ska backa, sänka hyran och betala tillbaka höjningen till hyresgästerna. Men risken är att det blir en långdragen historia. Hyresgästföreningen har hela två år på sig att vända sig till hyresnämnden med sitt skadeståndskrav. Och Olof Andersson, vd för Trianon som genomfört dubbelhöjningen genom direktavisering, är inte främmande för att runda Hyresgästföreningen fler gånger. ”Det kan inte uteslutas att direktförhandling blir norm framöver”, skriver han i bolagets senaste delårsrapport.

 

Läs också Rekordhöga hyreshöjningar – men nästa år kan bli ännu värre Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen Den stora hyresstriden i Malmö kan vara över: ”Värdarna har tagit sitt förnuft till fånga”         

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.