Annons

Efter dubblerad hyreshöjning: Linköping ökar vinstuttag med 64 procent – Örebro slopar dem

Nyheter Linköpings kommun ökade vinstuttaget från Stångåstaden med 64 procent i år, trots skenande inflation och rekordstor hyreshöjning. Tolv mil norrut gör Örebro kommun tvärt om och slopar hela vinstuttaget från sitt bostadsbolag de närmaste åren.
Stångåstaden, Kristina Edlund (S)
Foto: Montage/Jenny Knutsson

Årets hyreshöjningar blev det högsta på 30 år. Ändå larmar värdarna om att inte pengarna räcker till för att kompensera för prisrusningen. Trots det väljer 101 kommuner att mjölka sina bostadsbolag på över 650 miljoner. Det visar Hem & Hyras granskning. Linköpings kommunala bostadsbolag Stångåstaden höjde hyrorna med nästan fyra procent i år, mer än dubbelt så mycket som året innan. Samtidigt ska bolaget betala 108 miljoner kronor till kommunen i år, en kraftig ökning från 66 miljoner i fjol och den största utdelningen i vår granskning.

Pengarna ska bland annat gå till satsningar på långtidsarbetslösa och ordningsvakter, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Stångåstaden ägs av alla 166 600 ­linköpingsbor. Då tycker vi det är rimligt att en större del av bolagets vinst läggs på sociala insatser. Särskilt med tanke på att vi har stora utmaningar i kommunen.

108 miljoner motsvarar åtta ­procent av hyresintäkterna. ­Varför ska Stångåstadens hyresgäster betala åtta procent av sin hyra till kommunala ­satsningar – i ­stället för att bolaget får behålla ­pengarna till underhåll, ­renoveringar eller annat?

– Stångåstaden har en stark ekonomi. De bedömer att de klarar av att ge ägaren de här 100 miljonerna och samtidigt både bygga nytt och sköta underhåll och renovering som tidigare, säger Kristina Edlund.

Läs ocksåDen stora hyresstriden i Malmö kan vara över: ”Värdarna har tagit sitt förnuft till fånga”         Demonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.

Annons

Stångåstaden höjde hyrorna med 3,95 procent i år, samtidigt som många hyresgäster drabbas hårt av inflationen. Förstår du om det sticker i ögonen att över 100 ­miljoner av deras hyrespengar ska skickas till kommunen?

– Jag förstår att många tycker att en hyreshöjning påverkar deras ­ekonomi. Men hyressättningen bestäms genom årliga förhandlingar mellan ­parterna.

Läs ocksåDärför vill Hyresgästföreningen stoppa dubbelhöjningarna: "Kan spridas över landet"Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, demonstration mot dubbelhöjningarna i Malmö och Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande.

Avkastningskrav är inte en del av ­parametrarna där utan ägaren har rätt att ­använda del av vinsten för riktade ­insatser för till exempel bosociala och trygghetssatsningar. Lagen styr hur mycket och vad medlen får användas till, säger Kristina Edlund.

Örebro slopar utdelningen ”betar av underhållsberg”

I Örebro är läget annorlunda. Örebrobostäder (Öbo) dras med ­eftersläpande underhåll och tuff ekonomi. Därför ­beslutade kommunfullmäktige i juni att helt slopa vinstutdelningen för 2023 och 2024. I år låg vinstuttaget för räkenskapsår 2022 på 33 miljoner.

John Johansson, Ulf Rohlén, Örebro, Öbo, Örebrobostäder
Drar i utdelningsbromsen. Kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S) har varit med och beslutat om slopat utdelning från Örebrobostäder för 2023 och 2024. Örebrostäders vd Ulf Rohlén (till höger) vet hur bolaget ska använda pengarna: ”Vi har ett underhållsberg att beta av”.

Den som hoppas på att det leder till lägre hyreshöjningar kommer emellertid att bli besviken. I alla fall om kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S) får bestämma.

– Öbo har väldigt låga hyror jämfört med andra allmännyttor på ­liknande marknader. Vi behöver höja hyrorna mer än andra för att komma ikapp. Dessutom måste vi titta på försäljningar, inte minst av fastigheter med stora renoveringsbehov. Av ekonomiska skäl, inte ideologiska.

Annons

Ulf Rohlén, vd på Öbo, är nöjd med att få behålla hela vinsten nästa år.

– Vi har ett underhållsberg att beta av, säger han.

 

Läs också Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Värdens pengar gick till badhus som inte byggts - hyresgästerna fick landets högsta höjning Rekordhöjning av kommunala hyror - ändå tar politikerna ut 650 miljoner ur värdarnas kassor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.