Annons

Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen

Malmö Årets hyresstrid i Malmö, med 63 miljoner kronor i potten, satte hela förhandlingssystemet i gungning. Nu är konflikten om dubbelhöjningen avblåst – för tillfället i alla fall. ”Kriget är slut men det är inte fred, möjligtvis vapenvila”, säger Olof Andersson, vd på Trianon.
Demonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.
Foto: Anders Paulsson/Kristina Wahlgren

”Fastighetsägarna backar”. Det säger Hyresgästföreningen. ”Det blev som vi ville”. Så säger Olof Andersson, vd för Trianon, nu när hyresstriden om dubbelhöjningen är avblåst. Så vem är egentligen vinnare?

Hyresgästerna som betalade sommarens dubbelhöjning blir kompenserade nästa år genom en lägre hyreshöjning. Hyresvärdarna har lovat att dra tillbaka eventuella inkassokrav. Ingen hyresgäst behöver få sin hyra prövad i hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hyresgästerna har dragit ett tungt lass det här halvåret – vi kan inte göra något ogjort men genom den här överenskommelsen hoppas vi kunna skapa ett lugn och en trygghet hos de boende. Det här visar också att det lönar sig att stå upp för varandra. Alla de hyresgäster som vägrat låta sig pressas står trygga kvar, säger Håkan Björkenklev, Hyresgästföreningens regionordförande i södra Skåne, i ett pressmeddelande.

Håkan Björkenklev, regionordförande Hyresgästföreningen södra Skåne.
Håkan Björkenklev, Hyresgästföreningens regionordförande i södra Skåne talar på en demonstration mot dubbelhöjningen.

Men Olof Andersson, vd för Trianon, menar i stället att fastighetsägarna har fått som de ville. Deras ursprungliga förslag innebar en uppdelning av hyreshöjningarna vid flera tillfällen.

– Så de verkliga vinnarna är de hyresgäster som betalade höjningen den 1 juli. De får en lägre höjning vid årsskiftet och slipper en högre höjning då, säger Olof Andersson.

Läs ocksåHyresvärden som går mot strömmen - här är det lättare att få lägenhetMalmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.

Hyresgästföreningen menar att det är ni som backar och hyresgästerna som betalat dubbelhöjningen blir ju kompenserade.

– Hyresgästföreningen har varit ovarsamma och ohederliga om sanningen under hela den här konflikten. Jag har tappat förtroendet. Kriget är slut, men det är inte fred. Möjligtvis vapenvila. Hyresgästföreningen företräder bara sig själva och ett föråldrat system, inte sina medlemmar, säger Olof Andersson.

Annons
Olof Andersson vd och delaägare på Trianon
Olof Andersson är vd och delägare på Malmöbolaget Trianon som äger 4 000 hyreslägenheter i staden.

En av landets högsta hyreshöjningar

Att hyran förhandlas och höjs en gång per år har varit som en naturlag i Sverige. Fram tills i år. I våras krävde sex stora privatvärdar att få höja hyran en andra gång. Då hade det bara gått några månader sedan årets hyresuppgörelse var klar, som gav Malmös hyresgäster en av landets högsta höjningar med fem procent.

Hyresgästföreningen blev tagna på sängen och kravet på dubbelhöjningen mötte kritik både från hyresgäster och andra fastighetsägare. Hyresgästföreningen mobiliserade hyresgäster och medlemsantalet ökade markant.

Konflikten trappades upp när fyra av värdarna – Heimstaden, Willhem, Victoriahem och Trianon, i somras genom så kallad direktavisering höjde hyrorna för 12 600 hyresgäster med 1,75 procent utan att de var förhandlade. Hyresgästföreningens reaktion lät inte vänta på sig. De krävde hyresvärdarna på 63 miljoner kronor. 5 000 kronor per lägenhet.

Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Malmö.

– Pengarna ska tillbaka till hyresgästerna, det är de som har lidit skada i det här och vi vill göra allt som står i vår makt för de boende. Jag hoppas att vår motpart lyssnar, säger Benny Bendzovski.

Trots upptrappningen av konflikten fortsatte förhandlingarna.

Ville stoppa dubbelhöjningen

Ett skäl till att Hyresgästföreningen till varje pris ville stoppa dubbelhöjningen var att den riskerade att förändra sättet som hyrorna förhandlas på, kanske för hyresgäster i hela landet. Hur skulle man kunna lita på att en uppgörelse gällde för ett helt år som i normala fall och inte bara för några månader?

Annons

– Går vi med på det här öppnas dammluckorna fullständigt, sa Carl-Johan Bergström, förhandlingschef i Hem & Hyra tidigare i höstas.

Läs ocksåDen stora hyresstriden i Malmö kan vara över: ”Värdarna har tagit sitt förnuft till fånga”         Demonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.
Hyresgästföreningens logga och Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

I mitten av september vände plötsligt allt. Hyresvärdar och Hyresgästföreningen bekräftade att en lösning var i sikte. I bästa fall inom några dagar. Men först nu, knappt en månad senare har alla undertecknat avtalet.

Enligt avtalet ska alla hyresgäster fortsätta att betala sin hyra som vanligt. De som har betalat in sommarens dubbelhöjning kommer att bli kompenserade med motsvarande summa i samband med hyreshöjningen 2024. Den generella höjningen 2024 ska gälla under hela året – det vill säga ingen dubbelhöjning då. Samtidigt öppnar Olof Andersson, vd på Trianon, dörren för att runda Hyresgästföreningen och förhandla direkt med hyresgästerna i framtiden.

– Det kan bli så, säger han.

Läs också Därför vill Hyresgästföreningen stoppa dubbelhöjningarna: "Kan spridas över landet" Värdens pengar gick till badhus som inte byggts - hyresgästerna fick landets högsta höjning Efter dubblerad hyreshöjning: Linköping ökar vinstuttag med 64 procent – Örebro slopar dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.