Annons

Här bor dina vilda grannar

Växjö Mitt bland hyreshus, gator och parker finns ett liv som inte alltid är så synligt. Djurlivet.

När en berguv byggde bo i Växjö gick det ett sus bland fågelskådarna. Och när Ola Österström fick se en tjäderhane bland hyreshusen på Ljungfällevägen var det minst sagt udda. Den bor ju normalt i äldre barrskogar med mycket bärris.

– Den har varit synlig här till och från sedan oktober. Tjäder kan ju dyka upp i byar i anslutning till skog men det är sällsynt i tätorter, säger Ola Österström.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Han är själv mångårig fågelskådare och har funderat kring varför tjädern dök upp.

– Tjäder tillhör gruppen hönsfåglar och har ingen flyttningsinstinkt. Men om det händer något i skogen så att den inte trivs, kanske avverkning, leder det till att den ger sig ut på irrfärder.

Vilda djur är ett vitt begrepp, konstaterar Jonas Hedin, från länsstyrelsen:

Annons
Läs ocksåSå återvinner du ditt fett på rätt sätt

– Det finns en hel del som är negativa till brunråtta och huggorm. Andra vilda arter uppskattas ofta betydligt mer. Jag tycker att det är jätteroligt att det finns vilda djur inne i stan.

Inte minst finns det flera olika arter av fladdermus, även den ovanliga trollfladdermusen. Och fjärilar, steklar och vilda bin.

– Det finns bland annat sandbin men även gökbin som parasiterar på sandbiet genom att lägga sina ägg i deras bon, säger Hedin.

Läs ocksåPeter äter ute utan risk

Gamla träd är en förutsättning för vissa djurarter.

– Det har stor betydelse att gamla träd i princip har försvunnit från skogen och ersatts av granplanteringar. Gamla träd finns i dag kvar i miljöer i människans närhet som parker, alléer och kyrkogårdar, säger Hedin.

Annons

Även räv, vildkanin och kattuggla kan skådas i Växjö. Det har hänt att rådjur blivit påkörda i centrum, vildsvin bökat på Teleborg och grävling setts på Kungsgatan.
En utter försökte bli stadsbo men den blev påkörd på Norrleden.

– Det är nog det ovanligaste djuret som jag har varit med om. Jag trodde att det var en grävling när de ringde men det var en stor utterhane. Kanske hade den fått vittring på Växjösjön och var på väg dit från Helgasjön, berättar skyddsjägaren Kurt Jakobsson och skrattar.

Läs mer om skyddsjakt på djur

Fakta: Så får du vilda grannar

Med ett fågelbad, eller bara ett litet fat med vatten, och några kryddväxter som du låter gå i blom kan du få humlor och kanske en och annan småfågel att trivas också på den minsta balkong. Men strö inte ut mat på marken, det lockar råttorna. Kolla med värden först vad som gäller för fågelmatning där du bor. Vill du veta mer så finns boken Den vilda staden, av Stefan Casta.

Läs också Hur grönt är det där du bor? - se hela listan Givmild värd skänker honung och äppelträd till sina hyresgäster Skabbräv och fåglar bekämpas i staden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.