Annons

Här byggs bostäder under tak

Valdemarsvik I en fabrik i Valdemarsvik tillverkas studentlägenheter till hela landet. Till och med tvättmaskinen står på plats när boendet rullar i väg för leverans.
Foto: Matilda Ahl
, , , , ,

Det är väl inte den där lilla lådan? Det är min första tanke när jag kliver ut på fabriksgolvet och omsluts av den varma och lite fräna trädoften jag inte känt sedan mellanstadiets slöjdlektioner. Framför mig står en fyrkant som får mig att tänka på skokartonger och byggbaracker.

– Lägenheterna är på 22 kvadratmeter, säger Hans Andersson.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Han är arbetsledare för Grännäs Trähus i Valdemarsvik. Fram till i somras hette företaget St Anna Hus och byggde enfamiljsvillor.

Nu ägs de av fastighetsbolaget K2A och har redan levererat 95 lägenheter till Gävle. Hans visar bilder på röda flerfamiljshus med svarta trapphus. Det ser väldigt svenskt ut och för nästan tankarna till ett fiskeläge.

– Modulerna är precis så breda att de kan fraktas på vägarna och körs tre i taget med en följebil.

Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW

Väl på plats ställs lägenheterna ovanpå varandra och fogas samman till ett flerfamiljshus. Det enda som egentligen byggs på plats är trapphuset.

Vad vinner ni på att tillverka lägenheterna inne i en fabrik?

– När vi bygger inomhus är verksamheten inte väderkänslig. Du vet ju själv hur vädret kan vara den här årstiden med isolering och öppna tak.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Enligt Hans är det dessutom en kostnadsfråga.

Annons

– Det handlar om logistik. Det skulle ta betydligt längre tid att färdigställa en sådan här lägenhet om byggarna var tvungna att springa upp och ner i fyravåningshus. Här står ju lägenheterna i rad på bandet. Det sparar hur mycket tid som helst.

Produktionstakten ligger på en lägenhet om dagen, men ska inom kort vara upp i det dubbla. Just nu har de en beställning på 285 lägenheter till ett studentboende i Örebro. De husen ska bli senapsgula och få ett trapphus prytt med taklök.

– Det ska vara klart till sommaren. Förhoppningsvis är vi färdiga till semestern. De första husen ska dock gå att flytta in i redan i början av januari, säger Hans.

Vi har fått se hela processen – från golv till tak. Och när jag kliver in i en färdig modul förvandlas den plötsligt från låda till lägenhet. Jag visas ett stort badrum med tvättmaskin, förvaringsutrymmen och kök.

Lägenheten är ljus och känns som ett riktigt lyxigt studentboende. Det enda som Hans inte är riktigt nöjd med är det inbygga skrivbordet.

– Folk kommer att försöka sätta sig på det eftersom höjden inbjuder till det, säger han.

– Det borde ha suttit lite högre. Jag är rädd att de kanske inte håller.

Han berättar om dottern som just har börjat studera i Halmstad. Hon hyrde studentboende i en korridor och vantrivdes. Köket var grisigt och efter en storhandling blev hon av med allt utom ett paket bacon. De andra i korridoren tog helt enkelt det de kände sig sugna på.

– Här har studenterna egen kyl och frys och behöver inte skriva upp sig för tider i tvättstugan. Maskinen i badrummet både tvättar och tumlar.

Annons

Vilken stad ska ni bygga lägenheter till när ni är klara med Örebo?

– Vad jag vet så är det på gång till Kiruna, Västerås, Sundsvall och Stockholm, samt en ny omgång till Örebro, säger Hans.

Ser du fler möjligheter än studentbostäder?

– Jag tror absolut att de här lägenheterna kan fungera i andra sammanhang. Till exempel som äldre- eller LSS-boende.

Skulle du kunna tänka dig att bo i en sådan här lägenhet?

Hans skrattar.

– Vad tror du? Jag är 60 år! Men kanske några veckor som semesterboende på sommaren.

Läs också Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.