Annons

Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: ”Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat”

Uppsala Sandra Sangwan ville bo med någon hon kunde hänga med hemma och annonserade på Facebook. "Det är roligare att komma hem när någon kanske har lagat mat", säger Sandra.
Foto: Monika Steczkó
Balkongen blir ett naturligt häng under den varma årstiden. Karen och Sandra handlar mat separat men delar på inköp av till exempel toapapper.

Det var kaffemaskinen som ­avgjorde det. Sandra hade annonserat på Facebook efter någon som ville dela ­lägenhet med henne. Karen var en av dem som svarade. De satt vid Sandras köksbord och drack vatten och det var väl lite stelt.

– Men så sa jag att jag hade funderat på att köpa en kaffemaskin, och du sa att du hade en. Då var det avgjort! säger Sandra och skrattar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efterlyste rumskompis på Facebook

”Jag söker roomie! Min lägenhet känns för stor så vill dela den med ­någon härlig. Häng med på det här coola äventyret”.

Så inleddes Sandras Facebook-inlägg i höstas som hon delade i flera ­bostadsgrupper i Uppsala.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”
Karen (till vänster) bor i det som tidigare var Sandras rum.

Sandra är en social person med stort umgänge. Hon tyckte det kändes tråkigt och ensamt att komma hem till en tom lägenhet, studenttvåan på ungefär 50 kvadrat på Rackarberget i Uppsala.

– Det är roligare att komma hem när det är tänt och någon kanske har dammsugit och lagat mat, även om det inte är till mig!

Viktigt ha liknande värderingar

Det där med kaffemaskinen var sagt lite på skämt. Men för att samboendet skulle fungera så bra som möjligt hade Sandra satt upp vissa kriterier.

Annons
Karens och Sandras umgänge är kravlöst. Det händer att de inte ses på flera dagar.

Det skulle vara någon som har bott med andra tidigare, pluggar på program, inte har något emot fest och folk på besök, och dessutom har liknande värderingar som Sandra.

– Bara en sån sak som att panta flaskor är en värdering. Det skulle vara jättekonstigt om vi inte vore överens om det.

Vännerna fick avgöra

Sandra fick totalt ungefär 100 svar. Till slut stod det mellan två kandidater. Sandra lät sina ­vänner avgöra i en omröstning på det sociala mediet Insta story vem det skulle bli.

Med Karen blev det en perfekt matchning, med kaffemaskinen som pricken över i. Karen hade bott i kollektiv i Bergen i Norge och bodde nu på korttidskontrakt i en studentkorridor i närheten.

Karen hade tidigare bott i kollektiv i Bergen och i studentkorridor, innan hon flyttade in.

– Jag ville bo kvar på ­Rackarberget och tyckte det vore roligt att dela, ­säger hon.

Sandra flyttade ut sin säng i vardagsrummet medan Karen tog det som ­tidigare var Sandras rum.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Modernt sätt att bo på

Sandra och Karen får mer pengar att röra sig med när de delar på hyran. Men det är inte ekonomin som är den primära grejen.

Annons

– Det är 2023 och det här är ett ­modernt sätt att bo tillsammans på. ­Efter examen vill jag köpa en lägenhet, jag kan tänka mig att ha inneboende då med, säger Sandra.

Hon tror att det skulle kännas mer kravfullt att bo med någon hon kände sedan tidigare, eller med en partner.

– Då kan det vara svårt att veta var gränsen går. Som det är nu har vi inget ansvar för varandra. Om man vill vara ifred så är man det. Ibland ser jag och Karen inte varandra på flera dagar.

Pantkvittona samlar Karen och Sandra på kylskåpet. Målet är att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna ha en fest.

Hur var det med panten då? Karen och Sandra sparar kvittona på kylskåps­dörren.

– När vi har fått ihop tillräckligt ­mycket pengar ska vi ha en mimosa-­dagsfest! säger Sandra.

Mimosa är en drink som består av apelsinjuice och champagne.

Fakta: Inneboende – tänk på det här

Du som har en inneboende är ansvarig för att hyran ­betalas in.

Du behöver inte tala om för värden att du har en ­inne­boende, men däremot om du hyr ut i andra hand.

Hyran ska vara skälig. Man brukar räkna med att den inneboende betalar samma andel av hyran som den andel av lägenheten som hen har tillgång till.

Läs också Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.