Annons

Här vandrar faraomyrorna fram genom köket

Malmö Minst 64 lägenheter på Bellevuegården har drabbats. Trots en rad saneringar under vintern finns skadedjuren kvar. Nu tänker fastighetsägaren sätta stopp för myrornas sexliv.
Foto: Anders Paulsson
Faraomyror

En ensam gulbrun myra kryper fram längs fogen mellan kakelplattorna i köket hemma hos Vanessa Olsson. Den stannar upp och spretar med antennerna i luften och vandrar vidare. Sedan kommer en till. Och en till. En av myrorna bär med sig något i käften.

I början var det väldigt äckligt. Då ringde vi till hyresvärden så fort vi såg minsta lilla myra. De är så små att de knappt syns. Det är inte särskilt trevligt men nu har man vant sig, säger Vanessa Olsson som har bott i huset sedan 2010. Hon berättar att myrorna dök upp redan dag ett.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hennes port är en av tre där myrorna har slagit sig ner. När Hem & Hyra besöker adressen och pratar med hyresgästerna blir det tydligt att skadedjuren har blivit vardag för flera av de boende. Och att de har funnits där länge. Den äldsta uppgiften går hela vägen tillbaka till 2006.

Mia Nilsson bor också i huset. Hon är förtvivlad.

–  Vi slänger massor med mat. Det är inte okej. Jag har varit i kontakt med hyresgästföreningen också men de kan inte göra så mycket, säger hon.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

– Myrorna äter allt. Kaffe, mjöl och allt som är sött. Till och med vatten lockar.

Hyresgästen har köpt ett eget spray som tycks fungera.

Samma förtvivlan finns i ett av mejlen till Malmö stads miljöförvaltning. En kvinna beskriver hur myrorna ger sig på hennes bebis välling, blöjor och leksaker. Hon berättar om vänner som inte längre vill komma på besök eftersom de är rädda att myrorna ska följa med hem.

Annons

– Det är väldigt sällan som vi får in något som handlar om faraomyror, konstaterar miljöinspektören Joel Persson.

Läs ocksåNinni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter

Nu följer kommunen fallet och hyresvärdens insatser mot myrorna. Totalt har 64 hushåll på adressen varit drabbade under höst och vinter.

En av alla myrfällor som hyresvärden har satt upp.

–  I den extrema värmen i somras var det värre än någonsin. Det var den stora snackisen bland alla grannar, säger ytterligare en hyresgäst, som inte vill ha med sitt namn. 

Hon öppnar upp dörren på våning tre i en av portarna. Även hon berättar att myrorna har funnits där i flera år.

– Vi har köpt ett eget spray som vi använder och det verkar fungera. Myrorna dör i alla fall när man sprutar på dem. Men de kommer tillbaka, säger hon.

Ägaren Stena fastigheter genomförde i slutet av januari den tredje saneringen under vintern. Hyresvärden menar att skadedjuren har blivit färre sedan dess och försvunnit helt från ett trapphus. Men faraomyror är överlevare och svåra att sätta stopp för.

– Vi vill verkligen lösa det här problemet. Det är viktigt för oss och vi tänker främst på hyresgästerna, säger Anette Simonsen, förvaltare på Stena.

Annons

–  Det är viktigt att som hyresgäst anmäla när man upptäcker skadedjur i lägenheten, säger hon.

Nu sätter Stena in ett nytt vapen mot skadedjuren. Det beskrivs som “ett nytt preparat” som ska slå ut faraomyrornas förmåga att fortplanta sig och bli fler. Ytterligare saneringar är planerade. Men hur många det blir är fortfarande oklart.

Hemma hos Vanessa Olsson försvinner myrorna in i ett hål i väggen bredvid några sladdar. En blir kvar nere i en fälla som ett saneringsföretag har satt upp på väggen ovanför diskbänken.

–  Det är inte så att hyresvärden inte bryr sig. Det beror på grannarna också. Det räcker med att en person inte öppnar och att det finns myror kvar där. Då sprider de sig igen, säger hon.

Fakta: Faramomyror
faraomyra

Myrorna trivs bäst när det är mellan 27 och 30 grader varmt. I Sverige hade de inte klarat av att överleva någon längre tid utan uppvärmda hus att söka sig till.

Det är ett av flera skadedjur som kan följa med hem i resväskan efter semesterresan. Faraomyran har sitt ursprung i tropiska länder men kom till Sverige första gången så tidigt som 1908.

Myrornas liv är kort, från några få veckor och upp till tre månader. Drottningen blir äldst och kan hinna med att lägga 500 ägg under sitt liv. Insekterna är allätare men föredrar livsmedel med socker och protein. Den tycker om vätska och kan även söka sig till sår och bandage.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Läs också Ingen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången Hyresgäst bjöd in vägglöss i lägenheten – därför får hon behålla kontraktet Allvarligt angrepp av ohyra avslöjat av polis – hyresvärden: ”Ovanligt svår situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.