HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyreshus invaderat av tropiska myror

Malmö Minst 64 hushåll i Stenas hus på Bellevuegården är drabbade av faraomyror. Trots flera saneringar har skadedjuren bitit sig fast i lägenheterna.
Faraomyra

I somras stod det klart att skadedjuren fanns i flera trappuppgångar i samma område. Hyresvärden har sedan dess låtit sanera bostäder vid två tillfällen men utan att lyckas ta död på de ovälkomna gästerna.

Miljöförvaltningen är inkopplad och Stena har även delat ut myrfällor till hyresgästerna. I december genomfördes en inventering som visade att skadedjuren fanns kvar i minst 62 lägenheter i tre trappuppgångar. Det lät Stena senare meddela miljöförvaltningen.  I en av de drabbade portarna fanns myrorna i mer än varannan bostad.

Läs ocksåMarcus får 48 kronor för råttor på balkongen – tre trappor upp

– De håller till i kök och badrum eftersom de vill ha värme. Det kan vara så att man ser en till tre stycken men ibland är det upp till femton, säger hyresgästen Mikael Kjellbom som bott i huset under lång tid och upplevt problem med faraomyror flera gånger tidigare.

–  I mina ögon är det inga äckliga djur. Man får behärska sig och inte trycka ihjäl dom. De ska ta med sig giftet in i boet, säger han.

Grannen Ulla Wrockley är inte lika förstående. Hon flyttade in i huset 2011 och redan då fanns det problem i fastigheten, en “invasion” av myror som hon uttrycker det. Nu dyker insekterna  upp på oväntade ställen, som under kaffebryggaren där det är varmt.

Läs ocksåFlugor invaderar topplägenheterna i Mars

–   Det är inget vidare det här. De biter inte men en gång när jag satt i vardagsrummet och drack kaffe hade jag plötsligt en på handen. Jag tycker att man borde kunna få reducerad hyra, säger hon.

–  Det bor många äldre i de här trappuppgångarna. Har man dålig syn är det inte så lätt att upptäcka myrorna.

Enligt saneringsföretaget Anticimex, som ansvarar för myrjakten i det här fallet, kan det ta lång tid att bli av med faraomyror och problemet sprids lätt. I motsats till andra typer av myror bor flera drottningar i samma bo. När det blir trångt tar en drottning med sig några arbetsmyror, flyttar och bygger sedan ett nytt bo någon annanstans.

Läs ocksåFilm: Se Marcus hitta balkongråttan – tre våningar upp

Saneringsmetoden går ut på att lägga ut bete som myrorna dör av. Men för att den metoden ska lyckas krävs det att bostäderna är välstädade och fri från annat som myrorna kan äta.

Eftersom tidigare saneringar på Bellevuegården har misslyckats tänker hyresvärden göra ett nytt försök att bli av med myrorna i en ny sanering i slutet av januari.

Hem & hyra har utan resultat sökt Stenas förvaltare för en kommentar.

Fakta: Faraomyror

De gula eller bruna faraomyrorna blir mellan 2 och 3,5 millimeter stora och är mindre än svenska myror. De kommer ursprungligen från tropiska länder och klarar sig inte utomhus under en svensk vinter. Skadedjuren tycker om sötsaker och kan på grund av sin storlek ta sig in i mycket små utrymmen.

Fakta: Hyresnedsättning

Det finns ingen praxis som rör ”hinder i nyttjanderätten” för en hyreslägenhet och en nedsatt hyra kopplat till just faraomyror. Det blir en tolkningsfråga som handlar om hur omfattande problemen är i varje enskilt fall. Detta till skillnad från skadedjur som till exempel vägglöss.

Läs också Nytt larm: faraomyror på flera adresser på Gamla väster Skadedjur ett växande problem för Kalmarhem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.