Annons

Helt om för vinstuttag i Mölndal

Mölndal Nu är det slut med olagliga vinstuttag ur kommunägda Mölndalsbostäder. Hädanefter lovar kommunen att följa lagen, och satsa på bostadssociala projekt.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Mölndalsbostäder har cirka 3 500 lägenheter i sitt bestånd.

Hem & Hyra har vid upprepade tillfällen berättat hur Mölndals stad år efter år plockat ut otillåtet mycket pengar ur sitt bostadsbolag Mölndalsbostäder för att finansiera annan verksamhet. I fjol handlade det om totalt drygt 8,6 miljoner kronor, varav Boverket bedömer att ungefär 7,6 miljoner står i strid med lagen (se faktaruta här intill).

Även hyresgästerna har reagerat. Flera av dem driver med hjälp av Hyresgästföreningen en rättslig process mot vinstuttagen. Ärendet ligger nu hos högsta instans, där det ännu inte är avgjort.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nu gör moderbolaget Kvarnfallet helt om. Enligt ett färskt beslut ska Mölndalsbostäder framöver bara krävas på pengar som ryms inom lagens råmärken.

Enligt kommunalråd Stefan Gustafsson (S), med ansvar för stadsbyggnadsfrågor, har den politiska majoriteten varit enig i frågan. Därmed går man på tvärs mot den linje som tidigare drivits hårt av Kvarnfallets tidigare styrelseordförande, Hans Bergfelt (M).

Annons

– Vad han tycker får stå för honom. Jag kan bara konstatera att vi tycker annorlunda, och tidigare har kritiserat det här i opposition. Vi har bedömt att vi inte vill utmana systemet på det vis man gjort tidigare. Vi kan inte motivera det här höga uttaget, säger Stefan Gustafsson.

Läs ocksåHär mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”Hans-Erik Pedersen vill att Förbos vinst ska användas till energieffektivisering och andra åtgärder som är vikitga för hyresgästerna, inte föras över till kommunen för att täcka andra utgifter.

Han konstaterar att Hyresgästföreningens engagemang bidragit till att lyfta frågan. Samtidigt tycker han inte att det är riktigt rätt att tala om en extrabeskattning för just hyresgäster, exempelvis när delar av Mölndalsbostäders hyresintäkter används för att bekosta arbeten på kommunägda Gunnebo slott.

– Det blir så snedvridet när folk säger att de inte vill betala för Gunnebo. Det låter som att man tar pengar som egentligen är deras. Några kronor har gått dit. Men har man en privat hyresvärd hamnar avkastningspengarna i privata fickor. Det vi gör här är att återinvestera pengarna i sådant som gagnar invånarna.

Just därför planerar kommunen att utnyttja undantag i lagen som tillåter större vinstuttag, förutsatt att pengarna öronmärks för bostadssociala projekt.

Annons
Läs ocksåRapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden

– Vi har bland annat tittat på familjecentraler och näridrottsplatser i bostadsområden som behöver lite mer stöttning. Våmmedal i Kållered är ett sådant område, liksom Bifrost och Balltorp. Vi har även tittat på en familjecentral vid Fässbergsskolan. Vi har väldigt goda erfarenheter från Lindome där vi har en fullt fungerande familjecentral i dag, säger Stefan Gustafsson.

Hem & Hyra har även sökt Kvarnfallets nuvarande styrelseordförande, Marie Östh Karlsson (S), men inte lyckats nå henne.

Fakta: Otillåtna vinstuttag

Sju kommuner tog ut mer pengar ur sina bostadsbolag än vad som är tillåtet enligt lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag. Här är de kommunerna:

Bolag Otillåten överföring
1 Mölndalsbostäder AB 7 593 000 kr
2 AB Karlskronahem 1 882 000 kr
3 Eksjöbostäder AB 1 613 000 kr
4 Mullsjö Bostäder AB 223 000 kr
5 AB Uppvidingehus 78 000 kr
6 Tingsrydsbostäder AB 57 000 kr
7 Kävlinge Kommunala Bostads AB 10 000 kr
Källa: Boverket.
Fakta: Kvarnfallet-koncernen

Kvarnfallet Mölndal AB ägs till 100 procent av Mölndals stad och är moderbolag för en rad andra företag:

Mölndalsbostäder AB
Mölndal Energi AB
Gunnebo Slott och Trädgårdar AB
Mölndals Parkerings AB
Mölndals Fastighets AB

Det är Kvarnfallet som beslutar om ägardirektiv för Mölndalsbostäder.

Läs också Misshandlades grovt av grannen – nära att själv bli vräkt Efter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagen Råttor och kriminella intog lägenhet i Mölndal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.