Annons

Högst taxor i Älvdalen – lägst i Borlänge

Älvdalen Älvdalen har Dalarnas högsta taxor och avgifter medan de lägsta finns i Borlänge. Det visar Nils Holgersson-undersökningens slutrapport för 2014.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om de olika delrapporterna i Nils Holgersson-undersökningen, senast om priserna på vatten och avlopp. Nu har slutrapporten kommit, som sammanställer samtliga taxekostnader.

I Dalarnas län betalar invånarna i Älvdalen mest – 2 082 kronor per månad – medan Borlängeborna kommer billigast undan med en månadskostnad på 1 338 kronor. Det är en skillnad på 56  procent, eller 8919 kronor per år.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Under de 19 år som Nils Holgersson-rapporten har genomförts i Gävleborgs län har avgifter och taxor stigit betydligt mer än konsumentprisindex. I år är den snitthöjningen 2,6 procent, samtidigt som övriga priser i samhället har sänkts.

Annons

– Detta rör ofta verksamheter med bristande konkurrens där konsumenternas ställning är svag och där de har liten möjlighet att påverka priserna, säger Kjell Berndtsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.

Läs ocksåVärdens storsatsning: Ett klipp att låta robotar sköta mattornaEn robotgräsklippare i full färd med att trimma en gräsmatta.

Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trea:

Annons
Älvdalen 2 082 kr
Vansbro 2 033 kr
Rättvik 2 015 kr

Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trea:

Borlänge 1 338 kr
Mora 1 644 kr
Avesta 1 694 kr

Fakta: Nils Holgersson-undersökningen

I Nils Holgersson-rapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Årets resultat presenteras i omgångar.

Rapporten görs av Hyresgästföreningen, Sabo, HSB och Riksbyggen.

Läs också "Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning Kvinna satt häktad – kompisen fortsatte festa i lägenheten Tunga JO-kritiken: Seppo fick vänta i 2,5 år på beslutet om trafikbullret Vd:n dubbelt överraskad: Saknade tillstånd för kameror – som inte var på plats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.