Annons

Höjd avgift för hyresgäster

Nyheter På onsdagen presenterade regeringen sitt nya förslag om slopad fastighetsskatt. För landets hyresgäster betyder det en höjning med 300 kronor om året jämfört med det ursprungliga förslaget.​

​Det var vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen som finansminister Anders Borg (m) och socialminister Göran Hägglund (kd) presenterade det slutgiltiga förslaget till slopad fastighetsskatt.

Annons
Som bekant ska fastighetsskatten ersättas med en kommunal avgift från och med den 1 januari 2008. Boende i flerbostadshus, inklusive hyresgäster, ska då max få betala 1 200 kronor per år eller 0,4 procent av taxeringsvärdet, enligt det nya förslaget som presenterades på onsdagen.
 
Det är en höjning med 300 kronor om året jämfört med det ursprungliga förslaget från i våras, som innebar en avgift på 900 kronor per lägenhet och år.
I dag är fastighetsskatten i genomsnitt 25 kronor per kvadratmeter för hyresrätter. Beräknat för en hyresgäst i en trea på 75 kvadratmeter blir det 1 500 kronor per år i fastighetsskatt, enligt Hyresgästföreningen.
Det betyder att hyresgästernas boendekostnad i genomsnitt kommer att sänkas med 25 kronor i månaden efter årsskiftet.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.