Annons

Höjda hyror hos Kungälvsbostäder

Västra Götaland Hyrorna hos Kungälvsbostäder höjs med i snitt 0,8 procent. Eftersom det nya avtalet är tvåårigt kan hyresgästerna dessutom räkna med en likadan höjning 2018.

Bor man i en lägenhet med 5 000 kronor i hyra så innebär genomsnittshöjningen 40 kronor mer i månaden.

Alla hyresgäster hos Kungälvsbostäder får dock inte exakt samma höjning. Det rör sig om ett intervall mellan 0 och 1 procent beroende på vilken del av beståndet man bor i.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Den nya hyran gäller från nyår. Retroaktiviteten för de tre första månaderna 2017 tas ut på april, maj och juni-avin.

Från stiftelsen Kungälvsbostäders sida hade man från början yrkat att få höja med 2,99 procent. Men i stället blev höjningen alltså den samma som i fjol, 0,8 procent. Valon Ceku, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, är mycket nöjd med uppgörelsen.

– Det har varit hårda förhandlingar där de har fått redogöra för sina yrkanden in i minsta detalj. Men tonen har varit god och båda sidor är nöjda med slutresultatet. Tvåårsavtalet skapar kontinuitet och trygghet för våra medlemmar, säger Valon Ceku.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Tvååriga hyresavtal är något av en trend i Västra Götaland i år. Det låga ränteläget gör att Hyresgästföreningen är mer positivt inställd än vanligt till långa avtal.

Annons

Bettina Öster Tunberg är vd för Kungälvsbostäder. Hon säger i ett pressmeddelande att även hon är nöjd.

– Hyresförhandlingarna har präglats av en god dialog och öppet klimat. Att vi kommit överens om ett tvåårigt avtal är positivt både för oss som bolag och för våra hyresgäster. Nu vet vi vad som gäller och kan fokusera på våra förbättringsåtgärder, säger Bettina Öster Tunberg.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Förutom själva hyresuppgörelsen har parterna även kommit överens om ett boinflytandeavtal och om ett avtal för vad som ska gälla vid ombyggnationer.

Valon Ceku ser mycket positivt på detta.

– Vi har en bra dialog när det gäller renoveringar och byggnation. Som företrädare för hyresgästerna känns det väldigt stimulerande att satsa framåt och fokusera på framtiden.

Annons

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 –  hela listan

 

Pengar i en portmonnä.
Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.