Annons

Låga räntor ger många flerårsavtal

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Nu är det hektiska förhandlingstider för bostadsbolagen och Hyresgästföreningen. En tydlig trend i år är att det tecknats flera långa avtal, två år eller mer.
Foto: Karin Gistedt
Årets förhandlingar har gett fler flerårsavtal än tidigare år, säger Magnus Elsing, Hyresgästföreningen.

Magnus Elsing, chef för förhandlingsenheten vid Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg säger att man tidigare varit väldigt restriktiva med att teckna långa avtal.
– Vi har levt med fallande räntor under lång tid och då har det varit fel att göra långa avtal. Nu känner vi väl att det inte kan falla så mycket mer. När det då går att teckna två- eller flerårsavtal på rimliga nivåer är det bara positivt, säger Magnus Elsing.
Han säger att årets förhandlingar har präglats av de låga räntorna och att hyresgästerna har nytta av det. Samtidigt ser man att det är en inflation på gång i landet, men den har inte fått genomslag på hyrorna. I alla fall inte ännu, menar Magnus Elsing.
– Bolagen har effektiviserat, vilket gör att inflationen inte får genomslag direkt.
En annan trend vid årets förhandlingar har varit att bolagen kommit med sina yrkanden senare än tidigare år.
– Några bolag var tidiga med att begära förhandlingar, men det tog lång tid innan de hade underlagen klara. Det är olyckligt. Det är betydligt mer effektivt om man har allt klart på en gång, så förhandlingarna kan starta tidigare, säger Magnus Elsing.
Om nu fler bolag än tidigare tecknar flerårsavtal, vad ska ni syssla med nästa år?
– Det finns en hel del annat att göra också. Bland annat byggs det ju som aldrig förr. Dessutom får vi chansen att utveckla förhandlingssättet med möjlighet att bli effektivare. Vi lär inte bli utan sysselsättning.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.