HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjd hyra hos flera västvärdar

Göteborg De kommunala stiftelserna Kungälvsbostäder och Orustbostäder höjer nu hyrorna. Även Gårdstensbostäders hyresgäster får högre månadsutgifter. Totalt berörs över 6 200 hushåll.

Ungefär 2 700 hushåll omfattas när den kommunala stiftelsen Kungälvsbostäder höjer hyrorna med 0,8 procent i genomsnitt. Det motsvarar 48 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag har en hyra på 6 000 kronor.

Exakt hur stor höjningen blir beror på var man bor. Spannet är 0,3–1,3 procent. De nya hyrorna gäller dock från årsskiftet, vilket betyder att hyresgästerna får betala flera månaders hyreshöjning i efterskott.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

Även i Göteborg får drygt 2 700 hyresgäster hos kommunägda Gårdstensbostäder högre månadskostnader. Bolaget kom till förhandlingsbordet med en önskan om att få höja hyrorna med närmare en procent.

Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen står det nu klart att hyran höjs med 0,6 procent från och med 1 april. Det motsvarar 36 kronor extra för samma typlägenhet som ovan.

Stiftelsen Orustbostäder stod för ett av länets högsta krav när hyresförhandlingarna inleddes, drygt 2,5 procent. Nu har den kommunala hyresvärden fått reducera sitt ursprungsbud. Hyrorna höjs med 0,9 procent från årsskiftet, eller med 54 kronor för den som i dag har en månadshyra på 6 000 kronor.

Läs ocksåNya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörsVar fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Eftersom uppgörelsen är klar först nu får de 850 hushåll som bor i stiftelsens lägenheter betala första kvartalets hyreshöjning i efterhand.

  • Här kan du läsa mer om andra hyresuppgörelser i Västra Götaland i år.
  • Listan över värdarnas hyreskrav i länet 2016 hittar du här.

Fakta: Läget i hyresförhandlingarna

Vid det här laget har de flesta kommunala hyresvärdar i Storgöteborg nått uppgörelser med Hyresgästföreningen om årets hyror.
Hyresgästerna hos Förbo, Mölndalsbostäder och Öckerö Bostads väntar dock ännu på besked om sin månadshyra.
Riksgenomsnittet bland kommunala värdar ligger hittills på 0,6 procent.
På privatsidan är motsvarande riksgenomsnitt något högre, 0,64 procent.

Läs också Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de Polischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga” Kommunalt bolag hotade att vräka barn efter mammans död

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.