Annons

Hon tog sitt fall till hyresnämnden – fick lägre hyra

Skurup Margareta Svensson i Skurup var nöjd med sin nya lägenhet tills hon upptäckte att hon betalade högre hyra än grannarna.
Foto: Kristina Wahlgren
Margareta Svensson var missnöjd med hyran. Då vände hon sig till hyresnämnden för att få nivån prövad.

Det knackar på köksfönstret. Det står inga namn på någon av husets tre ytterdörrar och Lisa Eliasson, förhandlare på Hyresgästföreningen och Margaretas juridiska ombud, hittar inte riktigt.
– Kom in. Här är det.

Hur hög ska hyran vara? Margareta Svensson i Skurup tycker att hyran är alldeles för hög. Hans-Ola Mårtensson är hyresvärdens juridiska ombud.

Margareta Svensson öppnar dörren. Hon har jobbat natt på ett behandlingshem i Malmö. Det är tidig eftermiddag och snart väntar hon besök från hela hyresnämnden. Margareta betalar 8 700 kronor i månaden för tvåan i centrala Skurup. Känslan var att det var i dyraste laget redan när hon skrev under hyreskontraktet för ett halvår sedan, men hon var glad för att hon äntligen hittat en lägenhet.

Hon ville lämna stan och flyttlasset gick från Malmö till Skurup. Men glädjen över att ha hittat hem förbyttes i ilska när hon träffade på grannarna för första gången och de undrade vad hon betalade i hyra.
– De skrek nästan rakt ut av förvåning när de fick höra vad jag betalade. Och jag blev så klart förbannad. Varför ska jag betala mer i hyra än mina grannar?

Det räckte inte med en förhandling på Hyresnämnden i Malmö. För att kunna avgöra hur hög hyran ska vara måste hyresnämnden med hyresråd och ledamöter se lägenheten. Hans-Ola Mårtensson är hyresvärden Lars-Erik Nilssons juridiska ombud. Paula Lundberg, hyresråd i hyresnämnden.

Hon har nu krävt en hyressänkning med 2 000 kronor i månaden. Värden har svarat att hon borde acceptera hyran. Kontraktet är påskrivet och hon visste vad som gällde när hon skrev under. När värden sade nej till lägre hyra vände hon sig till hyresnämnden.

Men en enkel förhandling i nämnden räckte inte för att avgöra hyresnivån och därför har både hyresråd, ledamöter i  nämnden och hyresvärden med sitt juridiska ombud samlats på gården utanför det rödteglade gamla huset för att bestämma ny hyra.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Källarutrymmet använder Margareta Svensson som förråd. Men hyresvärden menar att det är ett uppvärmt hobbyrum med en hyra på 1 500 kronor.

Ett skäl till att hyran är högre än grannarnas, enligt hyresvärden, är ett utrymme på 30 kvadratmeter i källaren, som hör till lägenheten.

Margareta använder det som källarförråd. Hyresvärden kallar det hobbyrum.
– Här är element och där finns elkontakter. Det är en branddörr.
Lars-Erik Nilsson på Leman fastigheter visar runt i källarutrymmet och nämnden fotograferar. De vitputsade väggarna gapar nakna och det är kallt.
– I mina ögon är det här ett källarförråd, säger Margareta.

Att ta strid för lägre hyra och hamna i konflikt med sin hyresvärd har varit inte helt enkelt.
– Det var jobbigt när pappren var inskickade till nämnden. Jag var rädd för att bli vräkt, även om jag vet att det krävs mer än så, säger Margareta.

Läs ocksåÖppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd
Margareta Svensson tyckte hyran var i högsta laget redan när hon flyttade in men det var inte förrän hon hörde vad hennes grannar betalade i hyra som hon reagerade. Men hyresvärden ville inte sänka hennes hyra.

Det visar sig att det ändå var rätt beslut. Nämnden går i och för sig på hyresvärdens linje när det gäller utrymmet i källaren. Där finns ett element och det är stort nog för att användas som hobbyrum. Men hyran för själva lägenheten är likväl för hög. Därför sänks den med 1 200 kronor.

Annons

– Jag är verkligen nöjd. Hyran var fel från början och det visar hyresnämndens beslut. Sedan är jag lite besviken över att de ser källarutrymmet som ett hobbyrum men jag får vara glad för det som är bra, säger Margareta Svensson.

 

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite
Lägenheten ligger i centrala Skurup. Omkring 70 meter från vardagsrummets fönster passerar tågen.

Hyresvärden Lars-Erik Nilsson på Leman fastigheter är däremot besviken.
– Jag tycker det är ett felaktigt beslut. Det är orättvist eftersom man jämfört med en sämre lägenhet med lägre hyra. Men jag accepterar beslutet och jag tänker inte överklaga, säger han.

Fakta: Betalar du rätt hyra?

  • Hyran sätts i normala fall genom en förhandling mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen.
  • Saknas det förhandlingsordning i huset där du bor, som det gör i Margaretas fall, är hyran inte förhandlad.
  • Misstänker du att du betalar för hög hyra? Är du medlem kan du kontakta Hyresgästföreningen för rådgivning. Vill du få hyresnivån prövad kan du vända dig till hyresnämnden med en ansökan. Men kom ihåg att du måste hitta en jämförbar lägenhet på orten som du kan presentera för nämnden.
Läs också Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp Bodde tillsammans i flera år men sonen får inte ta över lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.