HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allt fler ansökningar om tvångsförvaltningar

Uppsala Antalet ansökningar om tvångsförvaltning från Hyresgästföreningen till landets hyresnämnder har ökat kraftigt de senaste åren. Västerås står för störst ökning.

​De senaste fyra åren har nästan 50 ärenden per år kommit in till landets hyresnämnder, att jämföra med drygt 30 i genomsnitt de åtta åren innan. Störst är ökningen i Hyresnämnden i Västerås som hanterar ärenden från bland annat Västmanland, Uppland, Sörmland och Dalarna. Här tas nästan hälften av ansökningarna emot.

Under fredagen hålls en konferens om tvångsförvaltning i Västerås. Ett 50-tal av Hyresgästföreningens jurister från hela landet träffas och diskuterar varför tvångsförvaltningen ökar och hur man ska komma till rätta med problemet med undermålig fastighetsförvaltning.

Läs ocksåHet marknad för hyreshus – och allt som krävs är pengar

– Det är oroväckande att så många fastigheter behöver tvångsförvaltas. Hyresgästerna ska inte behöva drabbas av dålig förvaltning. Kommunerna borde ta ett större ansvar i arbetet med att hitta en ny förvaltare, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman i ett pressmeddelande.

Fakta: Hyresyrkanden 2012

​Fakta/Tvångsförvaltningar

Om en fastighetsägare inte sköter fastigheten på ett acceptabet sätt kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning. Kommunen går då ofta in som förvaltare istället.

Läs också Stora skillnader på hur kommunerna hanterar Sveriges värsta värd Därför är det svårt att stoppa värstingvärdarna Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i mellansverige i topp Värst 2: Här är värden som drivit över 500 rättsprocesser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.