Annons

Hyrde ut via Airbnb – krävs på en halv miljon kronor

Lund Kvinnan i Lund kunde inte arbeta heltid och fick ersättning från försäkringskassan. Men det var fel, enligt myndigheten, eftersom hon bland annat klarade av att agera hyresvärd för turister.
Pengar och översiktsbild på Lund
Foto: Kristina Wahlgren/Anders Paulsson

Hyresgäster kan tjäna hundratusentals kronor på att hyra ut sina lägenheter via uthyrningssajten Airbnb. Men det kan också kosta, det visar fallet i Lund.

Det var en anonym tipsares uppgifter som gjorde att Försäkringskassan började granska kvinnan. Via kartläggningar av bankkonton och inlägg på Instagram hittade utredarna flera saker som väckte intresse.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det handlar bland annat om tillfällen då kvinnan ska ha arbetat, en utlandsresa och betalningar från Airbnb. Utredarna kopplade ihop detta med insättningra på 40-50 000 kronor till hennes bankkonto. Samtidigt var kvinnan delvis sjukskriven med ersättning från Försäkringskassan.

Tvingas betala tillbaka storbelopp

Fallet rör en period på knappt två år. Och några pengar borde aldrig ha betalats ut, ansåg myndigheten, och krävde tillbaka ett storbelopp; 481 479 kronor. “Du har på olika sätt visat att du har en god förmåga att planera, påbörja, genomföra och slutföra aktiviteter samt att sätta igång med arbetsuppgifter” står det i beslutet.

Annons

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

I beslutet hänvisades bland annat till att kvinnan har hyrt ut sin lägenhet via Airbnb. Försäkringskassan har lagt fram uppgifter från företagets sajt där kvinnan skrev att hon arbetade mycket men gärna bokade restauranger, tipsade om sevärdheter eller visade sina inhyrda gäster runt på stan i Lund.

Domstolen vill inte stryka kravet

Kvinnan överklagade men nu har förvaltningsrättens dom fallit, och med den en bekräftelse på återkravet på 481 479 kronor. Domstolen tvivlar inte på att kvinnan är sjuk men anser att hon “uppvisat en sådan arbetsförmåga att hon inte haft rätt till sjukpenning”. Eftersom hon inte rapporterat detta, eller sin utlandsresa, måste hon betala tillbaka.

Annons

LÄS MER: Här är landets största supervärdar på Airbnb

Läs ocksåNära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chansMannen i 40-årsåldern fick vård på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och var sjukskriven. Hans läkare skrev ett intyg för att förklara varför utbetalningen av sjukpenning dröjde, men det övertygade varken hyresvärden eller hyresnämnden.

Kvinnan har uppgett att hennes ekonomi inte klarar någon återbetalning. Hon hade velat se domstolen helt eller delvis stryka kravet. Men så blir det alltså inte. Enligt uppgifter i domen har Försäkringskassan erbjudit henne en avbetalningsplan på 100 kronor i månaden.

Fakta: Uthyrning kräver tillstånd

Som hyresgäst får du ha inneboende. För att hyra ut hela lägenheten krävs tillstånd av hyresvärden, också vid exempelvis semesterbyte av bostäder. Den som bryter mot reglerna kan förlora sitt hyreskontrakt om ärendet går vidare till hyresnämnden.

Den som hyr ut i andra hand utan tillstånd och tillika till överhyra riskerar fängelse. Ett flertal fall runt om i landet har lett till uppsägning av hyresgästers kontrakt. En göteborgare som ägnat sig åt omfattande uthyrning via Airbnb blev i somras polisanmäld av sin hyresvärd

Läs också Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Familj blev utelåst av hyresvärden – sedan försvann alla deras ägodelar Kvinna hyrde ut lägenhet till sju olika personer – döms för bedrägeri

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.