Annons

Hyrde ut med Airbnb – polisanmäls av värden

Göteborg Göteborgaren hyrde ut via Airbnb minst 192 gånger och tog fem gånger så mycket i hyra som det han själv betalade. Nu har han förlorat kontraktet. Värden har dessutom valt att polisanmäla. Om hyresgästen fälls kan han riskera fängelse.
Airbnb:s logga och hand med pengar i lägenhet.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

Så vitt känt är det första gången en hyresgäst polisanmäls av sin värd för Airbnb-uthyrning.

– Vi försökte kika om vi kunde hitta några prejudicerande resonemang, men vi hittade inget, säger Hans-Emil Lundquist, affärsområdeschef på fastighetsbolaget Castellum.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var i vintras som Castellum gjorde en kontroll av sina bostadslägenheter i Göteborg. Då hittade bolaget en annons på uthyrningssajten Airbnb. En av deras hyresgäster i centrala Göteborg hyrde olovligt ut sin lägenhet till turister.

Annonsen hade bild och namn på mannen och en anställd på Castellum kände även igen interiörerna från lägenheten.

Omdömen på sajten visade att mannen hyrt ut vid minst 192 gånger sedan november 2012. Den som hyrde fick tillgång till hela lägenheten och vid minst ett tillfälle uppgav ett omdöme att uthyrningen varat en hel månad.

Läs ocksåSkuldsatta Carin hyrde ut 124 gånger via Airbnb – nu mister hon sitt hem

Enligt annonsen tog mannen en dygnshyra på 1 495 kronor. Dessutom tog han ut en städavgift på 400 kronor, och Airbnb själva begärde en serviceavgift på 1 126 kronor.

Att hyra enligt de taxorna i en månad skulle kosta närmare 48 000 kronor. Det kan jämföras med att mannen själv betalade 9 210 kronor i månaden.

Sedan oktober 2019 råder nya, hårdare lagar mot olovlig andrahandsuthyrning med överhyror. Den som blir påkommen kan sägas upp utan varning. Dessutom är beteendet numera kriminellt och kan ge böter eller upp till två år i fängelse i grova fall.

Annons
Läs ocksåVästsvenska värdar säger nej till Airbnb

Enligt omdömena på airbnb har mannen hyrt ut minst 34 gånger sedan lagen ändrades.

Hyresnämnden har nu givit Castellum rätt att förverka mannens hyreskontrakt. Mannen förnekade olovlig uthyrning i hyresnämnden, och beslutet har senare överklagats till hovrätten.

Samtidigt har Castellum alltså även valt att polisanmäla.

– Det rör sig om kraftiga överhyror. Det finns sådana ekonomiska värden i det här att även skattemyndigheten borde vara intresserad, säger Hans-Emil Lundquist.

Förra året skrev Hem & Hyra om ett liknande fall med storskalig Airbnb-uthyrning i Göteborg. Även där blev hyresgästen uppsagd enligt beslut i både hyresnämnd och hovrätt. Men värden valde att inte polisanmäla. Anledningen var att uthyrningen bara gällt ett rum i lägenheten och att det inte gick att bevisa att hyresgästen egentligen bodde någon annanstans.

Castellum anser dock att det är annorlunda i det här fallet.

Ni skriver i er framställan till hyresnämnden att hyresgästen ”har sin bostadsfråga löst på annat sätt”. Kan ni bevisa det?

– Vi anser att han måste ha sitt boende ordnat på annat sätt. Vi har också indicier på hur han har löst det, även om vi inte kunnat fastslå det. I yrkandet till hyresnämnden har vi inte lagt tyngden på att påvisa just den saken.

Annons

Varför?

– Det här har skett så utstuderat och i så stor skala att vi inte ansåg att det behövdes. Det finns en lång historik.

Det räckte för hyresnämnden, men tror ni att det kommer att räcka även i tingsrätten?

–  Det får åklagaren utreda. Men det är uppenbart att han (hyresgästen) inte har vistats i lägenheten med tanke på hur uthyrningen har sett ut. Bildbevisen i annonsen visar att det rört hela lägenheten, och det finns också andra omständigheter runtomkring som pekar på det. Vi har mer saker som vi inte lagt fram till hyresnämnden, men som vi kan ge till polisen om det behövs.

LÄS MER:

Hem & Hyra granskar Airbnb: Lukrativt för uthyraren, men göder bedragare och bidrar till bostadsbristen

Läs också Kartläggning: Här är landets största supervärdar på Airbnb Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.