Annons

Hyresgäst vägrade hyreshöjningar i 13 år – nu kommer smällen

Nyheter En 77-åring i Värmland har duckat för hyreshöjningar i 13 års tid. På så sätt har han lyckats behålla samma låga hyra sedan han flyttade in. Den lilla privata hyresvärden fick vända sig till hyresnämnden för att få hjälp.
Foto: Gry Ellebjerg
En 77-åring fick en kalldusch när hyran höjs med nästan 60 procent.

När det duggar tätt av rapporter om rekordhöjningar och oskäliga hyror, sticker historien om en 77-årig hyresgäst i Storfors i Värmland ut som udda.

Mannen har i 13 år vägrat hyreshöjningar. Han flyttade in i sin bostad, en fyrarummare på 120 kvadrat, hösten 2009. Hyran var – och alltså hållit sig på – 4 800 kronor inklusive parkeringsplats.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För sedan dess har den lilla privata hyresvärden försökt följa utvecklingen genom att höja hyran årligen, som andra värdar. Men 77-åringen har gång på gång motsatt sig höjningarna.

För att undkomma hyreshöjningarna har mannen hänvisat till diverse olika brister i bostaden: läckage på avlopp, skadad ytterdörr, trasig fläktkåpa och så vidare.

”Aldrig hört något liknande”

Följden har dock enligt värden bara blivit att de lagt ut pengar på och lagat det mannen anmärkt på – men sedan har 77-åringen ändå vägrat gå med på den årliga hyreshöjningen.

Oftast förhandlar Hyresgästföreningen hyrorna med värdarna, men vissa fastigheter saknar förhandlingsordning. Då ska värden förhandla hyran med hyresgästen direkt. Vanligen bestäms då den nya hyran genom att hyresgästen anses acceptera den aviserade höjningen med sin inbetalning. Men hyresgästen kan också bestrida höjningen.

Annons

– Jag har aldrig hört något liknande. Det brukar ju annars vara åt andra hållet: att hyresvärdarna blåser på och höjer hyrorna på ett fult sätt där det inte finns förhandlingsordning. Få hyresgäster kan sina rättigheter och få vågar säga emot, säger Anna Nykvist som är förhandlare på Hyresgästföreningen i Karlstad.

En kvinna utanför ett hus.
Anna Nykvist, förhandlare på Hyresgästföreningen i Värmland.

Försvarade sin nuvarande hyra

I våras vände sig hyresvärden till hyresnämnden i hopp om att få höja hyran till 7 650 kronor i månaden.

77-åringen gav sig dock inte så lätt, utan försvarade sig med näbbar och klor.

Mannen hänvisade bland annat till att det fanns en vattenläcka i taket, och att hyran därför inte borde höjas. Men hyresvärden kunde bevisa med två fuktmätningar att taket är torrt.

I handlingarna framgår det att en 120 kvadrater stor lägenhet i Storfors har en snitthyra på 9 820 kronor. Trots det tyckte mannen att 7
650 kronor var att ta i. 77-åringen hoppades därför slippa undan med en lägre hyreshöjning. Eftersom värden tidigare velat höja till 5 600 kronor i månaden, föreslog 77-åringen den nivån i stället.

Annons
Läs ocksåHur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarnaHyra, hyror, hyresförhandling 2022, hyra 2022, hyresförhandling

60-procentig hyreshöjning

Det verkar mannen tänkt även skulle gynna hyresvärden. För grannarna i en liknande lägenhet som hans egen, med en hyra på 7 650 kronor hade flyttat, vilket 77-åringen förmodade att de gjort på grund den höga hyran.

I sista fall ville 77-åringen att hyran skulle trappas in och höjas lite i taget ”under så lång tid som möjligt”, eftersom den föreslagna höjningen trots allt är närmare 60 procent.

Och till slut. Den här gången kunde 77-åringen inte längre ducka för hyreshöjningar. Hyresnämnden skriver i sitt beslut att den rätta hyran är 7 650 kronor. Och eftersom den varit oförändrad i 13 år, blir det inte tal om att fasa in hyran, utan den nya ska börja gälla direkt.

Läs ocksåHyresgäster i Hässleholm får förhandla hyran själv

grafik hus och människor

Läs också Lurades betala 150 000 i överhyra Nyanlända fick betala högre hyra Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.