Annons

Lurades betala 150 000 i överhyra

Kristinehamn Flera hyresgäster i Kristinehamn har tillsammans betalat närmare 150 000 kronor i överhyra till sin hyresvärd Concept fastigheter efter att värden fått hyresgästerna att säga upp förhandlingsklausulen. Nu kräver Hyresgästföreningen att hyresvärden betalar tillbaka pengarna.
Foto: Gry Ellebjerg
Lite över sex miljoner kronor. Så mycket misstänks hyresgäster ha fuskat till sig från socialtjänsten enligt tretton polisanmälningar.

Hem & Hyra har tidigare berättat om den privata hyresvärden Concept fastigheter i Kristinehamn.

Hyresgästföreningen menar att hyresvärden lurat hyresgäster att skriva på ett avtal som innebär att hyresgästerna velat säga upp förhandlingsklausulen – det vill säga att hyrorna förhandlas via Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna har inte varit medvetna om vad de skrivit på. Eller vad det skulle få för konsekvenser.

För när hyresgästerna skrivit på avtalet har Concept höjt hyran med runt 1000 kronor per månad.

– De har varit väldigt kreativa i sin hyressättning, skulle man kunna säga, konstaterar Hyresgästföreningens förhandlare Anna Nykvist i Karlstad.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

När Hyresgästföreningen fick veta vad som hänt, kontrade de med att få drabbade hyresgäster att skriva på ännu ett nytt avtal – där de boende intygade att de visst vill att Hyresgästförningen ska förhandla deras hyror.

Anna Nykvist, Hyresgästföreningens förhandlare i Karlstad.

– Det som var så bra var att det inte blev något knussel alls. Vi sände brevet med alla avtalen och våra krav till Concept och de gick direkt med på att hyresgästerna ska betala de lägre och rätta hyrorna. Det måste jag säga var bra agerat av värden, säger Anna Nykvist.

Föreningen har mejlat, ringt och skickat brev till de andra, men flera av dem som bor i fastigheterna har inte svenska som första språk eller är svenskfödda som inte känner till sina rättigheter som hyresgäst.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

I nuläget rör det sig om totalt över 150 000 kronor i felaktiga hyror som Hyresgästföreningen vill att värden ska betala tillbaka till fem hyresgäster. Den som betalat ni mest, har under åren betalat in 50 000 kronor för mycket.

Annons

– Vi ska förhandla med hyresvärdens jurist. De vill veta vad vi grundar våra uträkningar på. Och det är de tidigare framförhandlade hyrorna, att vi har beslut från både hyresnämnd och hovrätt om att förhandlingsordningen gäller samt de felaktiga hyror som hyresgästerna tvingats betala. Sen är det ju bara att räkna plus och minus och då ser man vad de betalat fel, säger Anna Nykvist.

När Hem & Hyra kontaktar Concepts ägare, vill hon inte svara på några frågor utan lägger på luren.

Läs också I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.