Annons

Nyanlända fick betala högre hyra

Kristinehamn Mazen fick tillbaka 25 000 kronor i felaktiga hyresinbetalningar. Han och minst två andra nyanlända hyresgäster fick högre hyra än de svenska grannarna.
Foto: Anna Rytterbrant
Mazen fick tillbaka 25 000 kronor i felaktiga hyresinbetalningar.

Hyresgästföreningen i Karlstad har hjälpt tre hyresgäster som hyrt av samma privata hyresvärd i Kristinehamn att få tillbaka sammanlagt 45 000 kronor i överhyra.

Det gemensamma med dem är att de är nyanlända och att de fått en högre hyra än sina svenskfödda grannar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Den som fick tillbaka mest är Mazen som hade hyrt längst av dem tre. Han har flyttat från hyresvärden i Kristinehamn och vågar därför berätta om det som hänt.

– Nu bor jag i en större och helt nyrenoverad lägenhet i Karlstad med nästan 1500 kronor lägre hyra än den vi hade i Kristinehamn, säger han.

När han fick erbjudande om lägenheten i Kristinehamn var han helt ny i Sverige och visste inget om hyresnivåer eller rättigheter för hyresgäster.

Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

– Jag tänkte aldrig på hyran då utan jag hade kunnat betala nästan vad som helst för att få någonstans att bo för bara då kunde jag få hit min familj från Syrien, säger han.

För ganska precis ett år sedan skrev Hem & Hyra för första gången om en hyresvärd i Kristinehamn som tagit ut för höga hyror av nyanlända och den gången även socialt utsatta svenskar som ofta inte känner till sina rättigheter.

Den gången hade hyresgästerna dessutom lurats att skriva på nya kontrakt om att de avsade sig förhandlingsklausulen i sina hyreskontrakt. Något som i sin tur innebar att den privata hyresvärden var fri att sätta i stort sätt vilken hyra de ville i stället för att förhandla med Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåEfter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga”Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt tre år sedan. Först i våras var renoveringen klar.

I det första fallet processar Hyresgästföreningen fortfarande för att värden ska betala tillbaka 185 000 kronor i felaktig hyra till nio hyresgäster.

Ärendena hänger ihop så till vida att en av de hyresgäster som lurades förra året, råkar ha en bror som hyr av den nu aktuelle värden.

– Mannen har arbetat som jurist i sitt hemland och när det uppdagades att han hade fel hyra började han misstänka att även hans bror hade det. Och det visade sig stämma; hans bror hade högre hyra än den framförhandlade. När jag kontaktade den hyresvärden, betalade han utan krångel tillbaka pengarna. När sedan ytterligare en hyresgäst hörde av sig med samma problem, var det svårt för hyresvärden att backa eftersom de betalat igen pengar första gången, berättar Anna Nykvist på Hyresgästföreningen i Karlstad.

Den tredje personen som hörde av sig är Mazen, som alltså hade betalat mest i överhyra eftersom han hade bott längst.

– Jag är mycket glad. Inte så mycket för pengarna som för att det blev rättvisa till slut. När man bor på en förläggning och inte sett sin familj på femton månader funderar man inte över om hyran är rätt när man vet att om jag bara kan få bo där, så får jag träffa min familj igen, säger han.

Anna Nykvist på Hyresgästföreningen misstänker att det kan finnas fler nyanlända som lurats till att betala för hög hyra.

– Jag ställde frågan till hyresvärden om de hade fler hyresgäster med fel hyra, men fick inget svar. Det var innan Mazen hörde av sig. Jag hoppas att jag har fel, men att vi bara av slumpen stött på två hyresvärdar endast i Kristinehamn som utnyttjat människors okunskap, gör att jag misstänker att det är ett mer utbrett problem, säger Anna Nykvist.

Annons

Vad säger du om att det går till så här?

– Det är helt enkelt för jävligt och girigt att utnyttja personer som har svag ställning i samhället och inte kan sina rättigheter. Men det som jag vill framhålla som väldigt positivt den här gången är ändå att hyresvärden medgav att han gjort fel och betalat tillbaka pengarna utan att krångla, säger Anna Nykvist.

Den privata hyresvärden säger att allt beror på ett missförstånd och att han aldrig haft för avsikt att lura någon.

– Jag köpte några fastigheter och trodde inte att det fanns förhandlingsordning på dem. Så allt beror på okunskap från mig. Det var helt enkelt skitklantigt. Nu har jag betalat tillbaka pengarna och vet vad som gäller, säger han.

Enligt hyresvärden är det bara en slump att det är tre nyanlända som fått de högre hyrorna och han intygar att det inte finns fler i hans fastigheter som fått de felaktiga hyrorna.

– Jag hann sätta de hyrorna på dessa tre hyresgäster innan jag fick veta från Hyresgästföreningen vad som gällde och det har inte att göra med att de är nyanlända. Jag gjorde fel och jag tar på mig det, säger hyresvärden.

Fakta: Så här tar du reda på om du har rätt hyra
  1. Ring Hyresgästföreningen och fråga vad den framförhandlade hyran är.
  2. Har du fel hyra och vill att Hyresgästföreningen ska hjälpa dig, behöver du vara medlem. Föreningen behöver då se ditt kontrakt för att sedan kunna kontakta hyresvärden.
  3. Har du betalat för mycket har du rätt att få tillbaka hyra upp till tre månader efter att du flyttat.
  4. Bor du kvar hjälper Hyresgästföreningen dig att förhandla om hyran så att inte bara får tillbaka den hyra du betalat in för mycket, utan även får rätt hyra framöver.
  5. Hyresvärden kan inte vräka dig för att du driver denna process. Men det kan ändå kännas tryggare att göra det tillsammans med grannar om ni är fler som fått fel hyra.
Läs också Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.