Annons

Hyresgäster kräver fönsterbyte

Nacka Dåliga fönster, färre p-platser och störningar från ett byggprojekt. Hyresgäster i Ektorp är missnöjda. Men hyresvärden hävdar att det kommer att bli bra på sikt och att hyresgästerna har kompenserats genom att slippa hyreshöjning i ett år.
Foto: Kenneth Samuelsson
Marielle Molander och Irene Boukas är missnöjda med sitt hyreshus.

Flera hyresgäster på Ektorpsvägen 3 i Nacka är missnöjda med sin hyresvärd, som är den senaste i raden av flera hyresvärdar de senaste åren.

Marielle Molander och hennes sambo har sovrum ut mot Ektorpsvägen och säger att fönsterna är så dåliga att hon hör bilarna så tydligt att hon kan räkna dem när de kör förbi. Flera fönster i huset går inte att öppna och stänga.
– Vad vi vet så har de inte bytts sen huset byggdes för 54 år sedan och det verkar som att alla hyresvärdar bara tror det räcker med att byta gummilister men det gör det inte, säger hon.

Läs ocksåEwas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra

Just fönsterna har blivit ett bullerärende hos Nacka kommun vars trafikenhet nu ska genomföra en bullermätning i huset.

Men fönsterna är bara en i raden av brister i huset enligt hyresgästerna. De flesta bristerna uppkom när hyresvärden BTH-bygg sålde huset till Storstaden i Norr AB och själva byggde ett hus på granntomten. Listan med kritik som hyresgästerna har skickat in till Hyresgästföreningen är lång. Det handlar om att en ingång till huset stängts, parkeringsplatser och soprum som försvunnit, brister i ventilationen och att storleken på tvättstugan har halverats.

Thomas Boukas berättar att det varit mycket störningar från sprängningar och bygget som också lett till smuts och damm i huset och lägenheterna och att balkongerna knappt har kunnat användas under byggtiden.
– Massor av saker har blivit sämre men istället för hyressänkning har vi fått en höjning på 0,8 procent i år, säger han.

Annons
Läs ocksåKrock mellan kulturliv och störda grannar: ”Inget verkar hjälpa”

Han och Irene Boukas sörjer också att balkongens fina utsikt försvunnit. Istället för villakvarter och träd är deras utsikt nu väggen på det nybyggda huset några meter framför balkongen.

– Förut fick vi sol hela dagen och såg hela Nacka. Nu har vi bara lite sol och ser rakt in i en husväg, säger Irene Boukas.

Mikael Höglund, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att bristerna har gjort att de har försökt hålla nere de årliga hyreshöjningarna.
– Sedan kommer vi att begära någon kompensation för men i nyttjanderätten av byggbolaget som orsakat störningar när de har byggt bredvid, säger han.

Läs ocksåInspektörerna som inte inväntar klagomål - "Vi vill hitta bostäderna som går under radarn"Anna Toftedal, enhetschef, och Åsa Lindblad, miljöinspektör, på Miljösamverkan i Östra Skaraborg.

Roger Pettersson vd på Storstaden i Norr AB, säger att hyresgästerna har kompenserats för störningarna genom att inte få någon årlig hyreshöjning på två år.
– Hyresgästerna har kommit i kläm när det byggts, och jag har full förståelse för att de vill skälla av sig men de kan inte bara skylla på oss när det inte är vi som bygger. Vi vill inte jäklas med hyresgästerna, säger han.

Han förstår att hyresgästerna tycker det har blivit sämre men säger att det rör sig om en övergångsperiod och att det kommer att bli bra när det nya huset och entrén i hyreshuset är klart. Ett exempel är att den tillfälliga busshållplatsen utanför huset ska flyttas.
– När vi köpte huset så ingick i avtalet att byggbolaget som bygger bredvid oss ska bygga en ny entré i mitt hus men det har blivit försenat, säger han.

Annons

Han hävdar att det blir bättre när soprummet ersätts av sopstationer utanför husen och att tvättstugan inte har halverats, utan att det handlar om att en mangel har flyttats in i tvättstugan. Kritiken mot brister i ventilationen avfärdar han med att ”fläktarna på taket går för fullt”. När det gäller missnöjet med fönsterna vill han avvakta den kommande bullerutredningen.
– Det är inget orimligt krav men vi kan inte göra det i morgon, men kanske nästa år, säger han.

När det rör sig om störningar från trafik så är det väghållaren, i det här fallet Nacka kommun, som är ansvarig för utredningar och eventuella åtgärder för att få ner bullernivåer.

David Zetterman, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Nacka kommun, säger att kommunens trafikenhet ska utföra en bullermätning i minst en av lägenheterna. Är nivåerna så höga att det utgör en olägenhet för människors hälsa så kan det krävas åtgärder.
– Då måste kommunen ta fram förslag för att få ner nivåerna. Krävs till exempel fönsterbyte i huset så får man ta en diskussion om hur det ska finansieras, säger han.

Läs också Miljonvitet mot gymmet i Ewas hus upphävs Gymbullret ett gissel för Ewa och hennes grannar – ”Helvetiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.