Annons

Miljonvitet mot gymmet i Ewas hus upphävs

Göteborg Gymmet i bottenvåningen stör Ewa Henriksson och flera av hennes grannar. Miljöförvaltningen krävde en miljon kronor i vite om bullret fortsätter, men nu upphävs beslutet av länsstyrelsen. Ärendet skickas tillbaka till förvaltningen.
Ewa Henriksson bor ovanpå ett av gymkedjan Fitness 24/Sevens största gym i Olskroken, Göteborg. Hon störs kraftigt av det svårförutsägbara bullret från gymmet.
Foto: Gustaf Görfelt
Ewa Henriksson bor på andra våningen och upplever att gymmet är kraftigt störande. "Länsstyrelsens bedömning är totalt fel, eftersom bullret absolut inte är ringa. Detta är en rättsskandal", säger hon.

”Helvetiskt”. Så beskriver hyresgästen Ewa Henriksson i Olskroken hur det är att leva ovanpå ett av gymkedjan Fitness24Sevens största gym i Göteborg.

Hyresvärden Ernst Rosén vill säga upp gymmet, som Hem & Hyra tidigare har berättat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det pågår en rättslig tvist mellan gymkedjan och värden. Ernst Rosén förlorade i tingsrätten, men har överklagat till hovrätten.

Parallellt med tvisten har även miljöförvaltningen i Göteborg agerat.

En miljon kronor i vite

Strax innan jul utfärdade miljöförvaltningen ett förbud. Fitness24Seven får inte orsaka högre bullernivåer än 45 decibel i lägenheterna, vilket är Folkhälsomyndighetens riktvärde för buller inomhus.

Framförallt är det skivstänger som släpps och ljudet av vissa maskiner som fortplantar sig i huset.

Gymmet får inte heller orsaka starkare vibrationer än 0,4 millimeter per sekund.

Överträds nivåerna måste Fitness24Seven betala ett vite på en miljon kronor.

Gymmet överklagade

Gymkedjan överklagade till länsstyrelsen i Västra Götaland, på flera grunder.

Annons

• Domen i tingsrätten säger att det är Ernst Roséns ansvar att ljudisolera bättre. Gymmet har redan gjort en rad åtgärder på egen hand. Kravet på åtgärder borde därför riktas mot hyresvärden, menar Fitness24Seven.

• Vitesbeloppet är enligt gymkedjan orimligt högt, en miljon kronor för varje enskilt tillfälle. Ett sådant hot skulle tvinga gymmet att stänga.

• Inga mätningar av vibrationer har gjorts i lägenheterna, enbart mätingar av ljud. Därför anser Fitness24Seven att det är fel att basera beslutet på påståenden om vibrationer.

Läs ocksåGymbullret ett gissel för Ewa och hennes grannar – ”Helvetiskt”Ewa Henriksson bor i samma hus som ett av Fitness24Sevens största gym. Hon och grannarna störs av buller från gymmet. Nu tvistar gymkedjan och fastighetsägaren Ernst Rosén i rätten om vems felet är.

• Ljudmätningar som gjorts på senare år visat att bullret är svagare och inte lika frekvent som tidigare. Störningarna är inte så allvarliga att de motiverar förbudet, enligt gymmet.

Nu ger länsstyrelsen gymkedjan rätt – med ett undantag.

Tvist inte hyresgästernas sak

Att det pågår en civilrättslig tvist mellan Fitness24Seven och Ernst Rosén har inte med störningarna att göra, anser länsstyrelsen. Det är fortfarande gymmet som är verksamhetsutövaren och det är rimligt att det är till gymmet som miljöförvaltningen riktar sina krav.

Däremot håller länsstyrelsen med om de övriga tre punkterna.

Annons

Vitet är för högt, och kanske inte ens behövs alls. Mätningar av vibrationer saknas. Även när det gäller ljudet går länsstyrelsen på gymmets linje.

”Länsstyrelsen betvivlar inte att boende i lägenheten ovanför blir störd av er verksamhet”, skriver myndigheten och konstaterar att ljudnivåerna ligger över riktvärdena.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Men de uppmätta överträdelserna är inte kraftiga och många nog för att motivera ett förbud, anser länsstyrelsen.

Därför återförvisas ärendet till miljöförvaltningen, som ännu inte fattat något beslut om hur man ska gå vidare.

Fitness24Seven har även anmält Göteborgs miljöförvaltning till Justitieombudsmannen, JO.

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.