HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster maktlösa vid försäljningar

Dalarna Den som hyr en kommunägd lägenhet är inte lika trygg som förr. De allmännyttiga bostadsföretagen säljer allt fler av sina lägenheter. Och hyresgästerna kan inget göra.
Foto: Lena Mattsson
I fjol köpte privata Samhällsbyggnadsbolaget lägenheter av kommunalaTunabyggen, bland annat här på Bullermyren.

Avesta, Falun och Borlänge har sålt över 3 000 av sina kommunala lägenheter, hittills. Och hyresgäster bestämmer varken om deras hus ska säljas eller vem som ska köpa det. För säljs och köps gör det sedan länge, se faktaruta.

Borlänges kommunalråd Jan Bohman, S, förklarar varför kommunala Tunabyggens lägenheter säljs med att den kommunala koncernen har hög upplåning och att man behöver få in friskt kapital.

Läs ocksåSkurupshem säljer - var fjärde lägenhet blir privatägd

– Vi hoppas också locka till oss aktörer som både är goda förvaltare och som kan tänka sig att engagera sig långsiktigt och själva bygga i kommunen, säger Jan Bohman.

Men Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg i region Mitt dit Dalarna hör, ser varken ekonomisk, politisk eller mänsklig nytta med att de kommunala bostadsföretagen säljer lägenheter till privata företag.

De kommunala bolag som oftast säljer sina lägenheter ligger i dag i växande kommuner som Falun och Borlänge. Att sälja har blivit en politisk trend och kommunerna säljer inte lägenheter för att de har för många utan för att de behöver underhåll. Och en försäljning ger pengar till nybyggen, menar man.

Läs ocksåHFAB säger nej till byte

– Men det där är ett feltänk av monumentala mått! Man säljer hundratals lägenheter och har råd att bygga 50 nya. Och man säljer lägenheter i fastigheter där belåningen är låg och lägenheterna är av god kvalitet, säger Marcus Kjellin.

Hyresgästföreningen är också kritisk till försäljningar eftersom de ekonomiskt svaga grupperna då får ännu svårare att hitta en lägenhet de har råd med. Föreningen vill dessutom se att kapitalet från försäljningarna verkligen kommer hyresgästerna till del och vill diskutera hur kommunerna gör för att verkligen hitta en bra köpare.

– Kopparstaden i Falun har varit försiktiga trots allt och sett till fler aspekter än vad köpet ger i pengar men det finns ingen garanti för att inte fastigheterna de sålt kommer att säljas igen. Gamla Byn i Avesta däremot hade bara ett buissnesstänk och saknade ett bostadssocialt perspektiv när de sålde två tredjedelar av sina lägenheter på tio år säger Marcus Kjellin.

Läs ocksåNorrland får betala när rika Stockholmskommuner "dumpar" bostadslösa

Läs mer om Tunabyggens senaste försäljning här.

Läs mer om Kopparstadens senaste försäljning här.

Läs ett reportage om Gamla Byns försäljningar här.

Fakta: Säljande Dalabolag

• KOPPARSTADEN i Falun har sedan 2013 sålt nära 900 av sina lägenheter. I år ska 400 lägenheter i Hosjö och Korsnäs säljas.

• TUNABYGGEN i Borlänge har sedan 2016 sålt 316 lägenheter. I år säljs 503 lägenheter på Bullermyren och Tjärna ängar.

• GAMLA BYN i Avesta har genom åren sålt 1 500 lägenheter. Det motsvarar två tredjedelar av alla deras lägenheter.

Läs också Så drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.