Annons

Kopparstaden säljer igen

Falun För andra gången i år säljer Kopparstaden lägenheter. I somras såldes 454 lägenheter i Bojsenburg till SBB, Samhällsbyggnadsbolaget. Nu vill det kommunala bostadsföretaget sälja 158 lägenheter i Korsnäs och Hosjö.
Foto: Kopparstaden
Kommunala Kopparstaden säljer 158 lägenheter i Korsnäs och Hosjö.

Skälet till försäljningen är enligt ett pressmeddelande att frigöra kapital för ökad nyproduktion.

Enligt ett beslut i kommunfullmäktige i Falun får Kopparstaden sälja upp till 850 lägenheter fram till 2021. I somras blev försäljningen av 454 lägenheter i Bojsenburg klar, läs mer här, och nu startas alltså försäljningen av ytterligare 158 lägenheter i Korsnäs och Hosjö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De lägenheter som nu ska säljas har adresserna Bruksgatan 2-4 och Stationsvägen 22 i Korsnäs och Vallvägen 1-6 i Hosjö.

Kopparstadens vd Pernilla Wigren kommenterar försäljningen och framtiden i de aktuella kommundelarna så här:

– Vi värnar om att behålla vårt breda utbud av hyresrätter så 271 av områdenas 429 lägenheter behåller vi men försäljningen blir förhoppningsvis en injektion för områdena med en eller två nya fastighetsägare.

Annons
Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

I pressmeddelandet skriver vd vidare att det antagligen inte behöver bli några fler försäljningar de kommande fyra åren:

– Vår bedömning är att vi inte behöver sälja så mycket som 850 lägenehter. Om den här affären går i lås, blir det troligtvis inte någon mer större försäljning under perioden fram till år 2021.

Informationsmöten med de berörda hyresgästerna kommer att hållas. Någon ombildning till bostadsrätter är inte aktuell i samband med försäljningen.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Mitt, kommenterar försäljningen så här:

– Kopparstaden har tidigare sålt till bra aktörer så i det korta perspektivet är det här okey. Men i det långa perspektivet kan det bli problem. Ett allmännyttigt bostadsföretag är ju kommunens garant för att bostadsförsörjningen fungerar och jag undrar hur kommunen egentligen tänker när de har ålagt Kopparstaden att sälja så många lägenheter.

Annons

Marcus Kjellin pekar på att de lägenheter som nu säljs har relativt låga hyror eftersom fastigheterna är gamla. De nya lägenheter som byggs har ofta hyror som långt ifrån alla har råd med:

– Från Hyresgästföreningens sida utgår vi ifrån att varenda krona från försäljningen stannar i Kopparstaden. Det får inte bli någon vinstutdelning till kommunen för då förfelar man systemet!

 

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.