HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Avesta, den storsäljande kommunen

Avesta En gång i tiden, för inte allt för länge sedan, hade Avesta 3 000 kommunala hyreslägenheter. I dag finns knappt tusen lägenheter kvar. Vad var det som hände?

Bo Brihler, nyvald ordförande i Hyresgästföreningen, och jag promenerar i centrala Avesta. Det går snabbt för honom att visa var kommunens fastighetsföretag Gamla Byn har sina lägenheter. De är få och ligger samlade vid Bryggargatan, Malmgatan, Myrgatan, Corneliusgatan och i den rödtimrade kulturstadsdelen Gamla Byn.

– Förr ägde Gamla Byn varenda fastighet och nu äger de nästan ingenting, säger Bo Brihler. Och suckar.

Läs ocksåPlaner på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas

Gamla Byn har alltså sålt mer än två tredjedelar av sina lägenheter från 1997 till i dag. Det började med att man sålde allt i kommunens utkanter. I till exempel Horndal, By, Fors, Karlbo och Krylbo finns inte längre några kommunala lägenheter kvar. 

I Krylbo och Karlbo har namnen på hyresvärdarna varierat, de senaste fem åren blev Korona Dalstjärnan som blev Rivella, men de danska ägarna är i princip de samma. Gamla Byn har en period dessutom tvångsförvaltat sina gamla lägenheter. För hyresgästerna i de andra samhällena, vars hus köptes av lokala hyresvärdar har det gått bättre.

I kommande försäljningarna sålde Gamla Byn i ytterkanterna av stan. Bolunden köpte lägenheterna på Axel Johnssons väg men vill nu inte ha dem kvar längre. Vem som tar över är när detta skrivs i slutet av augusti oklart.

Läs ocksåVarbergs Bostad säljer Evelinas hem

Marcus Kjellin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Borlänge har hyresförhandlat med Gamla Byn i flera år och är också kritisk till alla försäljningar av kommunala lägenheter.

– Jag tycker att Gamla Byn har ett buisnesstänk istället för ett bostadssocialt tänk. säger Marcus Kjellin.

Visserligen drabbades Avesta med sin tunga industri hårt av krisen i början av 1990-talet, arbetslösheten steg och många flyttade. Men Marcus Kjellin tycker ändå att Avestas kommunpolitiker varit för pessimistiska. 

Läs ocksåHyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga"

– De har blivit slavar under omständigheterna. I dag har Gamla Byn inte som förr ett bostadsbestånd där de flesta kunde bo utan man har ett begränsat utbud där bara vissa har råd att bo.

När promenaden runt Avesta gjordes var socialdemokraten Ingemar Gustafsson fortfarande ordförande för Gamla Byn. Han har läst så här långt i artikeln när han i början av september ringer för att kommentera den, och är full av slagkraftiga citat. Han ser gärna att jag skriver att han tycker att Marcus Kjellin pratar skit:

– Vi tar visst vårt ansvar, men ibland går det åt helvete, säger Ingemar Gustafsson.

Det som gått mest på tok i Avesta är försäljningen av bostäderna i Krylbo.

– Ja, stackars Krylbo… Nu gäller det att få omkull dansken, få dem i konkurs så att kommunen kan sätta sig och fundera på vad vi ska göra. Men 400 lägenheter måste vi riva där till att börja med, säger Ingemar Gustafsson.

Att Avesta har så få kommunala lägenheter i dag menar Ingemar Gustafsson beror på att kommunen aldrig fått något statligt stöd de år då så många jobb försvann och på att Gamla Byn valt att satsa på de så kallade A-lägena och sålt i utkanterna. 

– Ideologin är att man behåller det man tror är utvecklingsbart, säger Ingemar Gustafsson. 

Ingemar Gustafsson avgick från alla sina politiska uppdrag i slutet av förra veckan. Avgången föregicks av artiklar i Avesta Tidning som berättade att han representerat på stor fot och köpt konsulttjänster av sin partner utan att ha fått godkännande för det.

I samband med sin avgång skrev han på sin Facebooksida:

”1995 blev jag styrelseledamot i Gamla Byn AB och därmed började min politiska gärning på allvar inom socialdemokratin. Nu ändar även denna i och med dagen. Det drev som rullar klarar ingen och jag har bestämt mig för att bli privatperson.”

Socialdemokraten Susanne Berger med erfarenhet från bland annat fackförbundet Kommunal, kommer att efterträda Ingemar Gustafsson som styrelseordförande enligt beslut på måndagskvällen.

Fakta: Avesta har sålt 1 541 kommunala lägenheter

1997 såldes 728 lägenheter i Krylbo och Karlbo.

2003 såldes 23 lägenheter i Fors.

2004 såldes 530 lägenheter i Avesta, By, Hede och Horndal.

2006 såldes 100 lägenheter i Avesta.

2007 såldes 160 lägenheter i Fors, Skogsbo och Horndal

Fakta: Så många lägenheter har fyra av Dalakommunerna

Avesta 21 486 invånare 976 lägenheter

Ludvika 25 586 invånare 3 123 lägenheter

Mora 20 133 invånare 2 150 lägenheter

Smedjebacken 10 662 invånare 1 007 lägenheter

Läs också Nya ägardirektiv kräver fler ombildningar i Göteborg Politiker i Halmstad vill sälja delar av HFAB

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.