Annons

Hyresgäster som stäms: Öppet mål för värdarna – får igenom sina krav utan granskning

Borlänge Värdar som stämmer sina hyresgäster har ofta öppet mål. Hyresgästerna hör sällan av sig till tingsrätten och då vinner värden per automatik. Men det kan löna sig att försvara sin rätt.

När Hem & Hyra granskar hur ofta kommunala bostadsbolag stämmer sina hyresgäster visar det sig att de flesta ärendena avgörs utan att hyresgästen hör av sig över huvud taget.

Då meddelar tingsrätten det som kallas tredskodom. Det betyder att den som har stämt per automatik vinner målet. Det vill säga hyresvärdarna i de här fallen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värdarna får igenom alla krav

Värdarna får igenom alla sina krav – utan att domstolen granskar dem. I stället nöjer sig rätten med att konstatera att kraven inte är orimliga. Det brukar stå i domarna att ”talan inte uppenbart är ogrundad”.

Thed Adelswärd är chefsrådman vid Lunds tingsrätt och har dömt i många sådana här mål. Han tror att de hyresgäster som inte hör av sig förstår att de inte har några hållbara invändningar.

– Jag tror inte att det är slarv som är orsaken, men de inser att de har hamnat i en ekonomisk situation där de har en skuld som de inte kan betala, säger Thed Adelswärd som ingår Sveriges domstolars mediegrupp dit journalister kan vända sig med frågor.

Läs ocksåOm hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rättenEn hand med mynt samt en sedel på ett bord, och en kvinna med händerna för ansiktet.

Annons

Inte förvånad

Det går visserligen att begära återvinning på en tredskodom, vilket betyder att förhandlingen i tingsrätten återupptas vid ett senare tillfälle.

Någon statistik finns inte, men det verkar vara väldigt ovanligt att hyresgäster begär att målet ska återvinnas. När vi går igenom de 100 tredskodomar som rör Tunabyggen i Borlänge ser vi att det bara är två av dem som gjort det.

Läs ocksåGjorde inte rent golvbrunn - stämdes på över 300 000

– Det förvånar mig inte. Det ligger nog på den här nivån, säger Thed Adelswärd.

Men – om hyresgästen istället hör av sig till tingsrätten och dyker upp till förhandlingen, ja då blir det annorlunda. Då måste hyresvärden bevisa att det som står i stämningsansökan är sant och att kraven på ersättning är rimliga.

Skada eller normalt slitage?

Det är visserligen svårt att argumentera mot en obetald hyra, men vad som är skador och när de uppstod går det att ha olika åsikter om.

Annons
En bild med en silhuett och i bakgrunden syns dels ett uppbrutet parkettgolv, dels ett smutsigt och stökigt badrum.
Vad som ska räknas som en skada går det att ha olika åsikter om. Det hyresvärden anser vara en skada kanske bara är normalt slitage. Men i fallet med Nyköpingsbon (bilden) som brutit upp parketten rådde det ingen tvekan.

Den slitna parketten kan i värdens ögon vara en skada fast det egentligen bara är frågan om normalt slitage.
– Jag misstänker att hyresgäster som gör invändningar mot påståenden om skador kan ha framgång. Därmed inte sagt att jag tror att hyresvärdar satt i system att komma med felaktiga skadeståndskrav, men det kan finnas olika uppfattningar, säger Thed Adelswärd.

I slutändan är ändå rådet att inte låta det gå så långt som till en stämning i domstol. Den som förlorar sådana här tvister får inte bara betala det motparten kräver utan även dennes rättegångskostnader. I domarna som rör Tunabyggen hittar vi ett 40-tal fall där hyresgästerna fått betala 10 000 kronor eller mer. Det högsta beloppet ligger på 24 000 kronor.

Dyr strid för örebroare

Ett annat exempel är den man som hyrde en villa i Örebro och valde att ta strid om hyran med husägaren. Mannen slapp visserligen att betala 65 000 kronor för skador som villaägaren hävdade att han var ansvarig för.

Å andra sidan fick han betala 230 000 för uteblivna hyror – plus villaägarens rättegångskostnader på nästan 103 000 kronor. Totalt landade slutnotan på 334 000 kronor.

Fakta: Den som inte hör av sig förlorar

En tredskodom kan bli aktuell om en part inte skickar in svaromål i rätt tid eller struntar i att komma till en förhandling i domstolen. Den parten förlorar per automatik målet.
Men den som får en tredskodom mot sig har rätt att, inom en månad, begära återvinning. Det betyder att målet återupptas igen från samma ställe som det avslutades.
En part kan bara begära återvinning en gång i ett mål.
Källa: domstol.se

Läs också Kronofogden: Undvik att hamna hos oss Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.