Annons

Släkting stämdes för hyres­skuld på över 80 000 kronor: ”Jag fick en chock”

Borlänge Ett år efter att en avlägsen släkting dött, stämdes Johanna och hennes släktingar av Tunabyggen. En miss gjorde att dödsboet inte sa upp lägenheten och hyresskulden växte till 80 000 kronor.
På bilden ser man en rollator som står mitt på golvet i ett rum. I bakgrunden syns bland annat en soffa och ett fönster. En svart silhuett föreställande en kvinna är inflikad i bilden.
Foto: Åsa Eriksson
En spretig släktsammansättning gjorde att uppsägningen av en lägenhet föll mellan stolarna när en äldre avlägsen släkting avled.

En spretig släktsammansättning utan anhöriga i rakt ned­stigande led, fick till följd att en lägenhet inte sades upp och tömdes i tid.

I stället för att Tunabyggen kontaktade de sex dödsbodelägarna eller sa upp kontraktet via hyresnämnden, damp det ner en stämningsansökan i brevlådan hos dem.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Skulden hade vuxit

Då hade det gått ett år sedan dödsfallet och hyresskulden hade vuxit till över 80 000 kronor.
– Jag fick en chock! Det fick vi alla. Vad var det här? säger en av släktingarna som vi kan kalla Johanna.

Hon är en av många som Tunabyggen i Borlänge har stämt i tingsrätten de senaste åren för bland annat obetalda hyror.

Annons

Bristande kommunikation mellan de avlägsna släktingarna gjorde att uppsägningen och tömningen av lägenheten föll mellan stolarna.

Läs också"Det blir en personlig tragedi"

Borde ha fått veta tidigare

Johanna säger att hon förstår att Tunabyggen ville ha sin lägenhet och nu även pengarna, men hon önskar att de handlat annorlunda.
– Hade vi fått veta något tidigare hade det inte behövt bli så här. Nu fick det gå ett år innan de kontaktade oss och skulderna byggdes på, säger Johanna.

Dödsboet har inte så stora tillgångar som hyresskuldens 80 000 kronor. Därför vet ingen i nuläget om pengarna ens kommer att kunna betalas in.
– Hade de lagt tid på att kontakta oss direkt i stället, hade de fått tillgång till lägenheten fortare och inte förlorat några pengar. Man ärver ju inte skulder men just nu vet vi inte hur det blir med betalningen, säger hon.

Annons

Betala så fort som möjligt

När Johanna får höra att Tunabyggen stämmer sina hyresgäster oftare än andra kommunala hyresvärdar i Mellansverige säger hon:
– Det är konstigt, men det känns som att de hellre går den vägen än att lösa det på annat sätt. Mitt råd till andra är att ta tag i hyres­skulder så fort som möjligt – de växer till sig väldigt fort.

Fakta: Du ärver inte skulder

Enligt svensk lag ärver du inte skulder från en avliden.

Har dödsboet skulder betalas de av tillgångarna som den avlidne lämnar efter sig (pengar, bil eller fastighet).

Det som blir över fördelas mellan arvtagarna.

Saknas tillgångar behöver inte de efterlevande betala utan skulden stryks.

Källa: Kronofogden

Läs också Efter Hem & Hyras granskning: Nu varnas hyresvärden av Advokatsamfundet Familj stämdes på 400 000 kronor av Trollhättevärd Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Sexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.