Annons

Hyresgästföreningen hoppar av hyresförhandlingarna

Stockholm Hyresgästföreningen region Stockholm och Fastighetsägarna står långt ifrån varandra i årets hyresförhandlingar. Nu väljer Hyresgästföreningen att lämna förhandlingarna i protest.

Förhandlingarna om ett nytt ramavtal, som ska kunna användas av stadens privatvärdar för att höja hyran under 2017, påbörjades i augusti. Men efter sju möten mellan Hyresgästföreningen region Stockholm och Fastighetsägarna Stockholm så väljer Hyresgästföreningen att lämna förhandlingarna.

Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att de har nått överenskommelser om höjningar på cirka 0,7 procent med flera stora bostadsbolag men att de inte kommer någonstans i förhandlingarna med Fastighetsägarna. Att de hoppar av beror på Fastighetsägarna Stockholm fortfarande kräver 2 procent i hyreshöjning medan Hyresgästföreningen kan gå med på 0,7 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har 80 000 färdigförhandlade lägenheter på 0,67 procent, nivån är satt och alla vet att det är däromkring som höjningarna kommer att hamna. Ändå sitter de fortfarande efter snart två månader och kräver två procent. Vi kan inte leka den här leken med Fastighetsägarna varje år, säger Simon Safari och tillägger att Fastighetsägarna bara vill prata hyreshöjningar medan Hyresgästföreningen också vill prata om vad hyresgästerna får för hyran.

Billy Mc Cormac, vd på Fastighetsägarna Stockholm säger att han är helt chockad över att Hyresgästföreningen lämnar förhandlingarna efter så kort tid.

Annons

– Vi skulle träffas i dag och då hade vi tänkt sänka till 1,9 procent, men vi fick inte tillfälle till det eftersom de hoppade av, säger han.

Läs ocksåSkenande hyror för nya lägenheter

Hyresförhandlingar med flera allmännyttiga bostadsbolag har resulterat i höjningar på cirka 0,7 procent i höjning under 2017. Uppgörelsen med den första privatvärden, Botrygg, landade på en höjning på 0,64 procent nästa år. Men Billy McCormac tycker nivåerna är för låga.

Varför kan ni inte gå med på de nivåerna när flera andra bostadsbolag gör det?

– Tittar vi bara på inflationen som beräknas bli 1,8 procent nästa år så är de nivåerna en förlustaffär. Vi måste värna hyresrätten och göra det attraktivt att äga hyresrätter och om värdarna inte kan tjäna pengar på hyresrätter är risken att de säljer till bostadsrättsföreningar, säger han.

Annons
Läs ocksåLidingö sist ut att höja hyran

Vad händer nu?

– Vi ska träffa vår förhandlingsdelegation på måndag och efter det kommer vi att ta ett beslut och gå ut med en rekommendation till våra medlemmar, säger han. 

Fakta: Hyreshöjningar Stockholm 2017

Arbetarebostadsfonden, 0,6 procent från 1 april
Balder 0,7 procent
Botkyrkabyggen, 0,64 procent samt 0,64 procent 2018
Botrygg, 0,64 procent
Ekerö Bostäder 1,2 procent samt 0,69 procent 2018
Familjebostäder, 0,73 procent
Förvaltaren, 0,64 procent
Haninge Bostäder, 0,89 procent
Ikano, 0,7 procent
Järfällahus, 0,65 procent samt 0,69 procent 2018
Micasa 0,40 -0,85
Nynäshamnsbostäder, 0,75 från 1 april
Signalisten, 0,68 procent
Sigtunahem, 1,61 procent samt 0,69 procent 2018
Sollentunahem, 0,75 procent i genomsnitt, nivåer ska förhandlas
Stadsholmen, 0,65 procent
Stockholms Bostadsrättscentrum, 0,5-0,7 procent
Stockholmshem, 0,68 procent
Svenska Bostäder, 0,66 procent
Tyresö Bostäder, 0,75 procent
Upplands-Brohus 0,65 procent
Värmdö Bostäder 0,70 procent
Väsbyhem, 1,25 procent

Pengar i en portmonnä.
Läs också Sista hyresuppgörelsen klar i väst Nya hyror hos Holger Blomstrand Byggen och renoveringar orsakade tuffa förhandlingar i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.