Annons

Hyresgästföreningen kritiserarDalakommunernas krav

Dalarna Hyresgästföreningen förväntar sig låga hyreskrav av länets största kommunala bostadsföretag, Kopparstaden och Tunabyggen. Föreningen kritiserar också de kommunala ägarna.

Kopparstaden i Falun har ännu inte kommit med några yrkanden men Hyresgästföreningens förhandlingsledare John Oknelid vill förekomma och skriver till företaget att de måste ta hänsyn till inte enbart den låga inflationen och de rekordlåga räntorna utan också tänka på sitt allmännyttiga ansvar. Företaget har under 2000-talet fått mer av sina hyresgäster än snittet för Dalarna:

– Om de driver på för höga hyreskrav drabbar det grupper med redan hårt ansträngd ekonomi, skriver John Oknelid.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Han konstaterar vidare att Falu kommun genom sin, enligt Hyresgästföreningen, ogrundade borgensavgift och krav på nybyggen ställer stora krav på Kopparstaden:

– Nu vore det på sin plats med sin återhållsamhet istället, avslutar John Oknelid.

När Hyresgästföreningen, genom sin förhandlingsledare Jan Dahlquist, skriver till Tunabyggen i Borlänge är argumenten ungefär de samma. Även Tunabyggen har höga avkastningskrav och måste betala borgensavgift.

Annons
Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

– Det rimmar illa att kommunen ställer krav på nybyggnationer samtidigt som Tunabyggen måste göra omotiverade värdeöverföringar i form av borgensavgift och avkastningskravet på motsvarande 3,5 procent av nettoomsättningen, skriver Jan Dahlquist.

Han konstaterar också att Borlänges taxor är lägst i Dalarna och att det tillsammans med det gynnsamma ekonomiska läget borde göra att Tunabyggen håller nere sina yrkanden på hyreshöjningar 2015.

Hyresgästföreningen i region Mitt där Värmland, Örebro, Södermanland och Dalarnas län ingår, vill alltså ha frysta hyror nästa år. Anledingen är det gynnsamma ekonomiska läget med låga, nästan obefintliga räntor, deflation och varmt väder.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

– Våra krav gäller för alla län med utgångspunkt från den ekonomiska situation som råder i landet i dag. Sen ser det olika ut i olika bolag. Men vi som organisation måste visa tydligt var vi tycker de ska hamna någonstans. Man måste ha väldigt goda motiv och goda underlag om man ska kräva höjningar av olika slag, säger Helena Frisk som är regionordförande i Mitt.

Annons

Om det ska göras undantag kan det röra kommuner som höjer taxor och avgifter eller bolag med väldigt svag ekonomi eller höga borgensavgifter från kommunerna.

– Det tror jag de inser själva att det måste vara väldigt väl underbyggt om de vill ha höjningar nästa år när läget ser ut som det gör, för jag tycker ju inte att vi tar i i överkant utan att det är fullt rimligt att begära frysta hyror nu, säger hon.

Hon tror inte att det här kommer innebära fler strandade förhandlingar.
– Jag tycker att det här är trovärdiga och relevanta krav från hyresgästerna. Och det tror jag även bolagen ser. Sen får vi se i förhandlingen hur långt i från varandra vi står, säger Helena Frisk.

Läs också Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget "Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.