Hyreshus invaderat av faraomyror
Jesper Forsberg och Beatrice Lind på Campusgatan 36 i Södertälje har haft problem med myror sedan de flyttade in för ett år sedan. När Hem & Hyra besöker lägenheten har Anticimex varit där veckan innan men flera myror klättrar ändå på väggen i köket.
– Jag tror Anticimex har varit här sju gånger men myrorna kommer alltid tillbaka. En gång var det hundratals på en pizzakartong och de har krypit omkring i sängen, säger Jesper Forsberg.
Beatrice Lind tycker det är tråkigt och äckligt med myrorna.
– En gång hade jag till och med myror på tandborsten, jag slängde den direkt, säger hon.
Grannen under, Carina Eklöf, upptäckte dem första gången när hon flyttade in i huset 2015. Hon visar upp myror som kryper på väggen i köket. När hon ger katten mat dyker myrorna upp och tar över kattens matskål.
– Ibland har det varit hundratals, usch, de försvinner efter sanering men sedan kommer de tillbaka igen, säger hon.
En hyresgäst som vill vara anonym säger att hon haft Anticimex på besök fem gånger men att myrorna är kvar i hela lägenheten.
– De bits inte men är överallt, plötsligt kryper de på kroppen. Sedan bygger de bo här och där. En gång byggde de bo i strykjärnet och när jag satte på så vällde det ut flera hundra myror, säger hon
I slutet på april anmälde en hyresgäst till Miljökontoret i Södertälje att det fanns myror i lägenheten. Miljökontoret genomförde en enkät hos hyresgästerna som visade att sex av de sju personerna som svarade hade myror i lägenheten.
Jessica Perman, miljöinspektör på kommunen, berättar att de kommer att kräva att hela huset saneras från myror.
– Vi kommer att skicka ett föreläggande att fastighetsägaren måste anlita en skadedjursbekämpare så att de försvinner, säger hon.
Har ni haft många ärenden som rör faraomyror i lägenheter?
– Nej det är det första vi har haft.
Hyresvärden Lars Miller säger att han inte hört något om att hela fastigheten ska saneras, han menar också att det är helt onödigt.
– Så gör man inte, man tar ju bara de lägenheterna som har myror, det är jätteonödigt och kostar massa pengar, säger han.
Flera hyresgäster säger att de haft problem med myror i flera år och att de inte försvinner trots flera besök av Anticimex, kommentar?
– Det kan vara svårt att få bort dem, Anticimex kan behöva komma dit flera gånger, men att sanera hela fastigheten behövs inte, säger han.
Thomas Westman på Anticimex, säger att faraomyror saneras bort genom att man lägger ut bete med insektsmedel. När myrorna äter betet så dör de. Men finns det något annat ätbart i bostaden så kan det vara så att myrorna äter det istället och struntar i betet.
– De är otroligt svåra att få bort, de är väldigt små och kan bygga bo bakom lister. Man måste vara envis, säger han.