Annons

Den andra frun har flyttat – hyrestvist med polygamist är över

Malmö Kvinnan ville själv stå på lägenhetskontraktet när hennes man sa upp sig – men MKB sa nej. Nu har hon flyttat, och hyrestvisten är därmed över.
Foto: Gry Ellebjerg/Anders Högmark (montage)
En av mannens fruar ville stå själv på lägenhetskontraktet - men MKB sa nej. Nu har hon flyttat.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat rörde tvisten ett lägenhetskontrakt som tecknades 2014. En man och en kvinna skrev på kontraktet. Mannen och kvinnan är gifta – om än inte enligt folkbokföringen – och har två små barn tillsammans.

Men dessutom har mannen en annan fru, som är registrerad som hans maka, bor i villa och som han har fyra vuxna barn tillsammans med. Mannen har själv berättat att han gift sig med två olika kvinnor, men att det senaste äktenskapet inte registrerats i folkbokföringen eftersom månggifte inte är tillåtet enligt svensk lag.

Läs ocksåVill ha extra lägenhet när frun har mens

När mannen sa upp kontraktet för sin del ville kvinnan få stå kvar själv på kontraktet för lägenheten, och begärde att hyresnämnden skulle kalla henne och hyresvärden till en medling för att kunna lösa detta.

Annons

Men MKB har motsatt sig en medling – och därför kan hyresnämnden inte göra någonting, eftersom en medling bygger på att båda parter går med på att träffas. ”Med bakgrund av det som förekommit om parternas respektive inställning finner hyresnämnden att det inte finns förutsättningar för förlikning i ärendet”, skriver hyresnämnden.

Christina Lundby, administrativ chef på MKB
Christina Lundby är administrativ chef på MKB.

MKB har tidigare sagt upp kontraktet med kvinnan, med motiveringen att hennes bristande betalningsförmåga skulle innebär ”påtagliga olägenheter” för hyresvärden. Dessutom menar MKB:s jurist att mannen och kvinnan fått lägenheten på felaktiga grunder från början. Då mannen hela tiden varit folkbokförd hos sin andra fru i villan har han inte haft något behov av lägenheten.

Annons

En hyresgäst som blir uppsagd har möjlighet att vända sig till hyresnämnden för att denna ska pröva uppsägningen. Till skillnad från en medling måste då motparten dyka upp. Men i detta fall har kvinnan inte begärt att hyresnämnden ska pröva uppsägningen, utan flyttade ut före augusti.
– Hyresgästen har självmant avflyttat per månadsskiftet, säger Christina Lundby, administrativ chef på MKB.

Fakta: Månggifte
  • Månggifte (polygami) är inte tillåtet enligt svensk lag. Däremot erkänns ett äktenskap som ingåtts utomlands om det var giltigt i det landet. Här skiljer sig Sverige från exempelvis Danmark och Norge, där det inte går att registrera mer än ett äktenskap åt gången.
  • Riksdagen beslöt 2017 att tillsätta en utredning med målet att månggiften som ingåtts utomlands inte längre ska accepteras i Sverige.
  • De flesta månggiften som registreras i Sverige har skett i Syrien, Somalia eller Afghanistan.
  • Av de 679 personer som Skatteverket har registrerat som har mer än en make eller maka tros en fjärdedel vara faktiska månggiften. Resten beror på skilsmässor eller dödsfall som inte kunnat registreras.
  • 169 personer lever i månggiften som registrerats i Sverige – men antalet polygamister kan vara större då alla typer av vigslar inte syns i folkbokföringsregistret.
  • I 14 fall är en man folkbokförd på samma adress som två eller flera av hans fruar. Även om det inte alltid är samma lägenhet (med samma lägenhetsnummer) ligger bostäderna då nära varandra då de delar adress.

Källor: SkatteverketRiksdagen

Läs också Polygamist i hyrestvist – "Jag bodde med min fru och sen gifte jag mig med en annan också" Bor tio personer i en trea Träd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella" Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.