Annons

Vill ha extra lägenhet när frun har mens

Göteborg Mannen hävdar att han behöver en extra lägenhet att bo i när hans fru har mens. Skälet skulle vara hans religion. Men det räcker inte, anser hyresnämnden.

Våren 2013 flyttade den 38-årige mannen och hans familj till en villa i Bergsjön. Men mannen behöll ändå kontraktet på den trea där de tidigare bott. 2014 ville hyresvärden säga upp kontraktet eftersom man misstänkte att mannen hyrt ut lägenheten svart.

I hyresnämnden förnekar 38-åringen att han hyrt ut bostaden eller låtit någon annan bo där. Istället hävdar mannen att han regelbundet själv använt lägenheten. Han anser att han behöver en extra bostad eftersom han är mycket spirituell och måste ha en privat sfär till bland annat meditiation ”som hjälper honom att slappna av och finna frid”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dessutom utövar mannen en traditionell form av afrikansk kristendom där kvinnor anses orena under menstruationen. Därför kan han inte bo med sin fru när hon har mens.

Annons

Hyresnämnden anser att hyresvärden visserligen inte kunnat bevisa att mannen hyrt ut trerummaren svart. De har inte heller kunnat motbevisa att han själv bott där i perioder. Men däremot kan inte mannens skäl till att vilja ha en extra komplementbostad anses tillräckligt starka.

Han har bevisligen tidigare bott tillsammans med sin fru även när hon har mens, och om han nu plötsligt inte anser att han kan göra det får han ”rimligen ordna det på något annat sätt” skriver hyresnämnden i sitt beslut strax innan jul. Inte heller behov av lugn för att meditera kan anses vara tillräckligt starkt skäl. Hyresvärdens intresse av att kunna hyra ut lägenheten till någon annan, mer behövande person måste anses vara starkare.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Hyresnämnden beslutar därför att mannens kontrakt på lägenheten ska sluta gälla 31 december 2014. Han får dock uppskov med flytten till den 2 februari.

Annons
Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.