Annons

Polygamist i hyrestvist – ”Jag bodde med min fru och sen gifte jag mig med en annan också”

Malmö MKB misstänker: Månggift man skrev på lägenhetskontrakt med sin ena fru – men bor själv i villa med sin andra fru. Nu ska hyresnämnden prövat vad som ska hända med kontraktet.
Foto: Gry Ellebjerg/Anders Högmark (montage)
"Jag bodde med min fru och sen gifte jag mig med en annan också". Nu ska hyresnämnden pröva om de andra hustrun har rätt till lägenhetskontraktet eller inte.

Den tvist som ska avgöras i hyresnämnden gäller vad som ska hända med kontraktet för en av MKB:s hyreslägenheter i Malmö. 2014 skrev en man och en kvinna på lägenhetskontraktet tillsammans, men nu har mannen sagt upp kontraktet för sin del. Kvinnan har därför begärt att få stå kvar själv på kontraktet, men detta motsätter sig bostadsbolaget.

Mannen och kvinnan har enligt uppgifterna i folkbokföringen två små barn tillsammans, men har inget gemensamt äktenskap som är registrerat i Sverige. Däremot är mannen enligt folkbokföringen gift med en annan kvinna, som han har fyra vuxna barn med. Mannen och hans lagliga fru är skrivna i en villa på en mindre ort i Malmö kommun.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt MKB:s juridiska ombud Lars-Gunnar Larsson styrker de uppgifter som mannen och kvinnan i lägenheten har lämnat till hyresnämnden att det handlar om ett månggifte. Kvinnan uppger själv att hon fått uppehållstillstånd i år, men att barnens pappa inte är folkbokförd i lägenheten. Dessutom vill hon efter ha varit i kontakt med socialförvaltningen stå själv på kontraktet för att kunna få ekonomiskt bistånd, skriver hon till hyresnämnden.

När Hem & Hyra har varit i kontakt med kvinnan och mannen, som inte vill ha med sina namn i tidningen. Båda kan bekräfta att de har barn tillsammans och har varit gifta med varandra, men att de inte är det längre. Vigselceremonin ägde rum i Sverige men något äktenskap registrerades aldrig, då mannen redan var gift med en annnan.

– Vi gifte oss med två vittnen. Men lagen i Sverige tillåter inte att man gifter sig med flera fruar, säger mannen.

Läs ocksåDen andra frun har flyttat - hyrestvist med polygamist är över

– Jag bodde med min fru och sen gifte jag mig med en annan också, säger han.

Månggiftet har ingen betydelse i den rättsliga prövningen, enligt Lars-Gunnar Larsson.

Istället menar MKB att det innebär ”påtagliga olägenheter” för hyresvärden om kvinnan skulle stå kvar själv på kontraktet, på grund av bristande betalningsförmåga.

Annons
Läs ocksåVill ha extra lägenhet när frun har mens

Enligt Lars-Gunnar Larsson har det inte gått rätt till från början.

– Här har maken stått med för att få upp hushållets sammanlagda inkomst – och dessutom har han inget behov av lägenheten eftersom han bor i en villafastighet, säger han.

– Man har fått lägenheten på felaktiga grunder – man har ju lurat oss, rent ut sagt.

Eftersom det har gått så lång tid sedan kontraktet skrevs väljer dock MKB att inte använda sig av detta argument i hyresnämnden, utan siktar in sig på betalningsförmågan om kvinnan ska stå kvar ensam på kontraktet.

Mannen menar att han från början har varit tydlig gentemot MKB om sina personliga förhållanden, och sagt till bostadsbolaget att kvinnan skulle få ta över kontraktet när hon fått uppehållstillstånd. Han menar därför att han inte försökt missleda MKB.

– Jag är ärlig, har bott i Sverige i trettio år och har aldrig gjort någonting fel, säger mannen.

Under 200 personer i Sverige lever i registrerade månggiften, enligt en undersökning från Skatteverket (se faktaruta).

Annons

Hur vanligt är det att MKB:s hyresgäster har polygama förhållanden?

– Vet ej. Det är ingen uppgift som vi registrerar på något sätt, säger Lars-Gunnar Larsson.

I egenskap av juridiskt ombud är detta dock första gången han stöter på fenomenet.

Hyresnämnden har ännu inte beslutat när ärendet kommer att tas upp till förhandling.

 

Fakta: Månggifte
  • Månggifte (polygami) är inte tillåtet enligt svensk lag. Däremot erkänns ett äktenskap som ingåtts utomlands om det var giltigt i det landet. Här skiljer sig Sverige från exempelvis Danmark och Norge, där det inte går att registrera mer än ett äktenskap åt gången.
  • Riksdagen beslöt 2017 att tillsätta en utredning med målet att månggiften som ingåtts utomlands inte längre ska accepteras i Sverige.
  • De flesta månggiften som registreras i Sverige har skett i Syrien, Somalia eller Afghanistan.
  • Av de 679 personer som Skatteverket har registrerat som har mer än en make eller maka tros en fjärdedel vara faktiska månggiften. Resten beror på skilsmässor eller dödsfall som inte kunnat registreras.
  • 169 personer lever i månggiften som registrerats i Sverige – men antalet polygamister kan vara större då alla typer av vigslar inte syns i folkbokföringsregistret.
  • I 14 fall är en man folkbokförd på samma adress som två eller flera av hans fruar. Även om det inte alltid är samma lägenhet (med samma lägenhetsnummer) ligger bostäderna då nära varandra då de delar adress.

Källor: Skatteverket, Riksdagen

Läs också Bor tio personer i en trea Får inte hyra ut sin lägenhet till styvsonen Jag hade mardrömmar om att bli bortgift

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.