HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bor tio personer i en trea

Kungälv Bostadsbristen skapar extrem trångboddhet för många flyktingar. Hos Rania Lafi och Mohamed al Kurdi i Kungälv bor fyra vuxna och sex barn på 72 kvadratmeter.
Foto: Gustaf Görfelt
I vardagsrummet sover två vuxna och ett barn, i köket två barn, i ett "halvrum" två barn och i det större sovrummet två vuxna och ett spädbarn. Lägenheten har bara halvstor kyl och frys och en toalett med dusch. Familjen vill inte själva vara med på bild eftersom de skäms över sin situation.

– Vi har bara en toalett. På morgonen är det kö. Som tur är börjar hälften av barnen skolan klockan åtta och de andra halv nio. Men det är ändå jobbigt, vi måste planera allt och kan inte leva ett vanligt liv, säger Rania Lafi.

Att duscha får också ske efter schema, och när alla ska äta mat så får hälften sitta i köket, andra halvan i vardagsrummet.

Läs ocksåNu kartläggs bostadsbristen – så många hushåll är trångbodda

– Ingen kan gå undan till ett eget rum. Barnen sitter ofta på golvet i hallen när de ska göra läxorna, säger Rania Lafi.

När hon flyttade in i lägenheten bestod familjen bara av henne och hennes två döttrar från ett tidigare äktenskap. Men för fyra år sedan gifte hon sig med Mohamed al Kurdi. Han flyttade från Syrien till Kungälv, och snart därefter utbröt oroligheter i det gamla hemlandet. Mohameds exfru i Syrien förklarade att hon inte ville eller kunde ta hand om deras tre barn, så de fick också komma till Kungälv.

Förra våren flydde Ranias mamma och syster från sina hem i Damaskus och kom även de till Sverige. Hellre än att de skulle bo på ett flyktingboende i Stockholm så erbjöd Rania dem att komma till lägenheten på Kongahällagatan. Samtidigt blev hon gravid med sitt och Mohameds gemensamma barn. Sonen föddes i januari och plötsligt var det tio personer som bodde i lägenheten. Det som var tänkt som en tillfällig lösning för systern och mamman har blivit långvarigt, eftersom det inte gått att hitta en egen bostad åt dem.

Läs ocksåVillan i Eskilstuna ett nav för svarthandel – "Huset är ökänt"

– Jag har stått i kö hos Kungälvsbostäder sedan 2009, men vi får ändå ingen större bostad. Min man och jag jobbar och betalar skatt, vi har aldrig varit sena med några räkningar. Men det enda Kungälvsbostäder frågade var varför vi tagit hit barnen från Syrien. Det är ju krig där!

Rania Lafi säger att hon även har även sökt bostad på Blocket åt systern och mamman.

– De går i skolan och har inga jobb än, men jag har erbjudit mig att stå bakom dem och betala 6 månaders hyra i förväg.  Det har ändå inte gått att hitta något. Gemensam mottagning (socialtjänsten) gav mig en lista med värdar och vi ringde alla. Men det fanns inget ledigt, säger Rania.

Läs ocksåNy tjänst har fått bostadsköer i landet att explodera

Det enda råd familjen fått är att lämna kommunen och leta bostad på annat håll.

– Men barnen går i skolan här och har kompisar. Jag arbetar i Kungälv och min man i Stenungsund. Vi vill bo i Kungälv, men har inte möjlighet att köpa en villa eftersom min man bara har en provanställning.

Att bo så trångt är tärande. De delar av familjen som drabbats av kriget i Syrien har traumatiska minnen och alla mår dåligt.

– Vår lilla son vaknar  på nätterna och min man ska upp och jobba, men jag kan inte gå ut ur rummet för att amma. Jag mår dåligt och har fått två läkarintyg på det. Vi har visat dem för Kungälvsbostäder, men det hjälper inte heller. Vad ska vi göra?

LÄS MER

Kungälvsbostäder: ”Utbudet finns helt enkelt inte”

Fakta: Brist på stora hyresrätter

I en undersökning som länsstyrelsen gjorde 2013 uppgav 32 av 49 kommuner i Västra Götaland att de hade brist på stora hyresrätter.

26 av 49 kommuner uppgav att bristen på stora hyresrätter var ett betydande problem när det gäller bostäder för flyktingar.

Samtidigt uppgav 46 av 49 kommuner att de generellt hade brist på hyresrätter.

Fakta: Normer för trångboddhet

Boverket använder fler normer för att mäta trångboddhet.

Norm 3:

Ett hushåll räknas som trångbott om det finns fler än en boende per sovrum, kök och vardagsrum oräknade.

Sammanboende kan dela sovrum medan varje barn ska ha eget rum.

Ett hushåll med fyra personer ska ha minst fyra rum och kök för att inte vara trångbott.

Norm 2:

Ett hushåll räknas som trångbott om det finns fler än två boende per sovrum, kök och vardagsrum oräknade.

Ensamstående anses inte trångbodda oavsett antal rum.

Ett hushåll med  fyra personer ska ha minst 3 rum och kök för att inte vara trångbott.

Bakgrund:

Boverket satte upp sin första norm för trångboddhet på 1940-talet. Norm 2 kom på 1960-talet och norm 3 1974. Det är den som tillämpas i statistik över trångboddhet. Samtidigt anser många bostadsbolag att norm 3 är föråldrad och alltför generös.

Läs också Politikernas krav: Träng ihop fler i samma lägenhet Byggfeber i Skellefteå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.