Annons

Ingen förlikning i diskrimineringsärende i Linköping

Linköping ​Det blev ingen förlikning, utan det blir domstolen som får avgöra om en hyresvärd i Linköping diskriminerade sin romska hyresgäst.

​Diskrimineringsombudsmannen, DO, har stämt hyresvärden och kräver att han ska betala 100 000 kronor i diskrimineringsersättning till den romska kvinnan. På måndagen hölls så kallad muntlig förberedelse i ärendet vid Linköpings tingsrätt.

Kvinnan är finsk rom och bär oftast traditionell klädsel med lång kjol. Men när hon skrev kontrakt på lägenheten valde hon att klä sig annorlunda, eftersom hon befarade att hon inte skulle få hyra lägenheten annars.

Läs ocksåForskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”En tvådelad bild. Den vänstra bilden föreställer en man i 70-årsåldern som tittar rakt in i kameran. Han har grått, lite vågigt hår med inslag av blont. Han bär en blå skjorta. Bilden till höger föreställer två korsade, ådriga händer som tillhör en äldre människa. Högra handen håller i en käpp.

Efter några veckor kom värden hem till henne och förklarade att grannar kontaktat honom och klagat. Han ska ha krävt att kvinnan och hennes vänner som kom på besök inte skulle bära romska kläder, annars skulle hon tvingas flytta.

DO:s juridiska ombud, Anders Wilhelmsson, berättade att kvinnan tog illa vid sig men att hon var mån om att få bo kvar och därför valde att rätta sig efter värdens krav en period. Men med tiden blev situationen så jobbig att hon valde att flytta självmant.

Annons

Hyresvärden förnekar, via sitt ombud Lars Remne, att han skulle ha diskriminerat kvinnan. Värden ska ha sökt upp henne med anledning av att grannar klagat på störningar i samband med att hon hade besök. Exakt vad störningarna ska ha bestått i, kunde Lars Remne inte redogöra för. Däremot förnekar hans klient att han över huvud taget uttalat sig om, eller ställt krav på, kvinnans klädsel.

Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering

– Det är viktigt att förstå att NN (värdens namn, red. anm.) som fastighetsägare är van vid att ha romer i sitt fastighetsbestånd. Om hon bar romska kläder eller inte är ointressant för NN, framhöll Lars Remne.

Diskrimineringsärenden slutar inte sällan med förlikning, men i det här fallet kunde parterna inte komma överens. Lars Remne betonade att hans klient inte anser sig ha gjort något fel och därför inte vill gå med på att betala någon ersättning över huvud taget. Därför kommer tingsrätten att hålla huvudförhandling i ärendet, sannolikt under hösten.

Annons

Vare sig hyresgästen eller hyresvärden var närvarande vid sammanträdet. När det blir dags för huvudförhandling kommer de båda dock att vara med för att själva ge sina versioner. Dessutom räknar båda parter med att kalla vittnen.

Läs ocksåMikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering

Hyresvärden anser att kvinnan är skyldig honom två månadshyror, som hon inte betalade under uppsägningstiden, samt ersättning för flyttstädning.

Fakta: Muntlig förberedelse

Muntlig förberedelse är ett sammanträde som hålls för att förbereda målet inför en eventuell huvudförhandling.
Detta är vanligast i tvistemål.
Ibland kommer parterna överens vid den muntliga förberedelsen, så att någon huvudförhandling inte behöver hållas.
En muntlig förberedelse är, precis som de flesta förhandlingar i tingsrätten, offentlig.

Källa: www.domstol.se

Läs också Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.