HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ingen legionella kvar i Trollhättelägenheter

Trollhättan Provtagning visar att de lägenheter i centrala Trollhättan som haft legionellabakterier i vattnet nu är fria. Men för säkerhets skull ska ytterligare prover tas innan faran är helt avblåst, säger fastighetsägaren Jan Pettersson.
Foto: Karin Gistedt
Provtagning visar att lägenheterna i Trollhättan som haft Legionella i vattnet nu är fria bakterierna.

Det var i slutet av november som Hem&Hyra kunde berätta att flera hus i centrala Trollhättan hade Legionellabakterier i vattensystemet. Två personer insjuknade i det som kallas legionärssjuka, Legionella. Fastighetsägaren Lundqvist Byggförvaltning satte in stora resurser för att få bort bakterierna ur vattnet. Och nu har det gett resultat.

Ami Hammar, miljöinspektör vid Trollhättans stad, säger att bostadsbolaget anlitade en saneringsfirma som genast satte in kemisk sanering i vattensystemet. Jan Pettersson har också berättat att man kapat bort så kallade blindgångar i det gamla varmvattensystemet, där vatten har kunnat bli stående.

Läs ocksåHyresgäst smittad av legionella

Ami Hammar säger att när nu den kemiska saneringen är gjord och man har konstaterat att vattnet är smittfritt är det fastighetsägaren som gör uppföljningen. Och Jan Pettersson säger att man kommer att ta nya prover nu när den kemiska saneringen i form av klordioxidtillsats i vattnet är avslutat.

– Vattnet ska vara utan kemiska tillsatser under helgen och så tas det nya prover på måndag. Vi är lovade preliminärt besked om hur de vattenproverna ser ut på fredag nästa vecka och definitivt besked i mellandagarna, säger Jan Pettersson.

Han säger att som en säkerhetsåtgärd kommer klordioxidbehandlingen av vattnet att sättas på igen till dess man fått definitivt besked om att vattnet är fritt från legionella.

Annons
Läs ocksåLegionellasmitta slutade med förlikning

– Vi vågar inte riskera något, säger Jan Pettersson, som beklagar det inträffade och säger att han förstår om hyresgästerna varit både oroliga och upprörda.

– Det har varit en besvärlig tid för hyresgästerna, men jag uppfattar att de varit mycket förstående, säger han.

Ami Hammar säger att hyresvärden agerat på ett berömvärt sätt, att man redan nu jobbar förebyggande och inte riskerar något, samt att man har planer framöver för att det inte ska kunna upprepas.

Läs ocksåLägenhet i Trollhättan har legionella i vattnet

– Jag tycker hyresvärden har skött allt väldigt bra och försökt lösa problemen som uppstått för hyresgästerna. De har skött informationen till de boende på ett mycket bra sätt, så alla har kunnat få reda på vad som händer, säger Ami Hammar.

Annons

Även hyresgäster som Hem & Hyra talat med säger att hyresvärden skött sig bra.

– Nu ska det bli skönt att slippa klorlukten. Det luktar badhus i hela huset, säger en av hyresgästerna. Men det viktigaste är ju att bakterierna är borta och att hyresvärden har tvingats ta bort blindgångarna i vattensystemet.

Fakta:  Legionella pneumophila
Legionella är en sötvattensbakterie som finns naturligt i sjöar och grundvatten. Den kan även finnas i vattenledningar och rör.
  • Om kranvatten blir stillastående eller håller fel temperatur kan antalet bakterier öka.
  • Bakterierna är vanligtvis ofarliga. Men om man har sämre immunförsvar kan de orsaka en allvarlig lunginflammation som kallas legionärssjuka.
  • Den som insjuknar smittar inte andra.
  • Risken för legionellabakterier minskar om vattentemperaturen håller minst 60 grader i varmvattenberedaren och minst 50 grader vid tappstället.
  • Varje år rapporteras cirka 100 till 150 fall av legionella i Sverige, varav en tredjedel har smittats utomlands.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Boverket

Läs också Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat" Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.