Annons

Hyresgäst smittad av legionella

Södermalm En person har insjuknat efter att ha blivit smittad av bakterien legionella i sitt hem. Nu sanerar Stockholmshem hela fastigheten på Tengdahlsgatan på Södermalm.
Foto: Roger Rosenlund
Tuula Haverinen bor i ett av husen som saneras. Hon är inte särskilt orolig att smittas av legionellabakterien.

Larmet från landstingets smittskyddsenhet kom 11 december förra året. En person hade i insjuknat av legionella och den tänkbara smittkällan misstänktes vara personens bostad. Miljöförvaltningen tog vattenprover i dusch och handfat som ytterligare en vecka senare förklarades positiva. Samma dag, 22 december, kontaktades fastighetsägaren Stockholmshem med en begäran om att en utredning och sanering måste påbörjas skyndsamt vilket också skett.

– Folk var lite oroliga i början men saneringen har gått bra och vi har gått ut med information. Det är inte farligt att dricka vattnet, säger områdeschefen Joakim Danielsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Legionella är en bakterie som finns naturligt i vatten men som blir farlig först när den får växa till i delar av system där temperaturen är mellan 20 och 45 grader och där vattenomsättningen är låg. De omedelbara åtgärderna blir därför att behandla vattnet kemiskt, höja temperaturen och byta cirkulationspumpen för varmvatten för att på så sätt minska risken för att bakterien förökar sig. Hyresgästerna ombeds också att spola ur vatten några minuter innan de duschar.

Stockholmshem tar dessutom bort alla handdukstorkar som värms med varmvatten och ersätter dem med eluppvärmda handdukstorkar. Alla dusch- och badkarsblandare, duschslangar och duschmikrofoner byts också ut.

Annons

Björn Eriksson, smittskyddsläkare på Stockholms läns landsting, berättar att ett 40-tal personer smittades av legionella under 2015. Det är en liten uppgång jämfört med tidigare år. Hälften av fallen handlar dock om personer som smittats utomlands. Sjukdomsbilden präglas av feber, frossa och hosta och kan vara allvarlig.

Läs ocksåKall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94En äldre dam som sitter i sitt vardagsrum i en fåtölj och under en filt. På väggarna flera fotografier av barn samt prydnadstallrikar. Utanför fönstret ett snöigt landskap och en julljusstake i fönstret.

– Den drabbar mest personer som har nedsatt immunförsvar och kan vara dödlig, säger Björn Eriksson.

Boende i området tycks ta det hela med ro. Tuula Haverinen är en av de personer som bor i fastigheten:

– De verkar ha tagit tag i det här och jag är inte orolig av mig. Jag är heller aldrig sjuk, säger hon.

Annons
Läs ocksåVille förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronorDomarklubba och pengar

Hur allvarligt den smittade personen på Tengdahlsgatan drabbades är omgärdat av sekretess.

Arbetet med att byta ut badrumsdetaljer pågår under hela mars och provtagning sker kontinuerligt under våren för att säkra att åtgärderna gett effekt.

Läs också Gran föll från åttonde våningen och träffade bil – ”trodde det var en bomb” Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.