Annons

Legionellasmitta slutade med förlikning

Gävleborg Ann-Cathrine Mattsson var nära att dö när hon drabbades av legionärssjuka. Nu får hon ett hemligt belopp av Gavlegårdarna. "Jag har i alla fall fått ett erkännande", säger hon.
Foto: Lena Mattsson.
Ann-Cathrine Mattsson (till vänster) och Hyresgästföreningens jurist Anna Hallberg förliktes med Gavlegårdarna i dag. Foto: Lena Mattsson.

Efter att tagit ett varmt bad i lägenheten i Sätra där Ann-Cathrine Mattsson precis hade flyttat in, insjuknade hon i svår lunginflammation förorsakad av legionallabakterier.

Fyra år och nio månader senare är 65-åringen långtifrån återställd. Arbetslivet kunde hon aldrig återvända till. Ann-Cathrine har i dag nedsatt minne, stora koncentrationssvårigheter, yrsel och balansproblem.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Med stöd av Hyresgästföreningen hävdar Ann-Cathrine Mattsson att hyresvärden Gavelgårdarna orsakat hennes sjukdom genom att ha agerat försumligt med vattensystemet i huset.

Hon har därför fört en lång kamp för att få ersättning för förlorade arbetsinkomster, sveda och värk samt sjukvårdsutlägg

– Det är väldigt jobbigt alltihop, sade hon efter en förberedande muntlig förhandling hos Gävle tingsrätt på onsdagseftermiddagen.

Läs ocksåMaria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden”Tvådelad bild. Till vänster: närbild på Maria Krooks ansikte, hon ler och har ljust långt hår. Till höger: Bild på en tom sandstrand, hav och himmel. Det ser ut att vara mulet.

Huvudfrågan var om hyresvärden genom bättre tillsyn och rutiner hade kunnat förebygga att det kom in legionellabakterier i lägenheten.

Annons

Ann-Cathrine Mattsson och juristerna som för hennes talan anser att bakterierna hade växt till sig i ett kvarlämnat rör till en borttagen bidé i badrummet, en så kallad blindledning.

Den förklaringen köpte inte Gavgårdarna, vars vd Cathrine Holgersson själv fanns på plats i domstolen.

Läs ocksåMaria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen”Tvådelat foto. Stora bilden; turkisk flagga mot bakgrund av hav och foten av en udde/ö. Infälld högst upp till höger: porträtt på Maria Krook, bara ansiktet, hon ler mot kameran och har ljust hår.

– Det är inte legionellabakterier från fastigheten som orsakat sjukdomen, fastslog Per Sjödin, Gavlegårdarnas advokat.

Ann-Cathrine Mattsson ville ha 360 000 kronor i ersättning för förlorade arbetsinkomster, sjukvårdsutlägg samt sveda och värk.

Gavlegårdarna har i ett tidigt skede sagt att man var beredd att betala 13 000 kronor.

För att undvika en huvudförhandling där ena parten skull bli vinnare och den andra förlorare, slutade onsdagens möte hos domstolen med en förlikningsförhandling som senare på eftermiddagen resulterade i en kompromiss.

Annons

Efteråt ville parterna inte berätta om hur mycket Gavlegårdarna ersätter Ann-Cathrine Mattsson med.

– Vi har förlikats och är överens. Nu har vi återtagit vår stämningsansökan. Det är allt jag kan säga, sade Alexander Kuzmicki, chefsjurist på Hyregästföreningen.

Ann-Cathrine Matsson hade själv blandade känslor efteråt. Hon tyckte det var skönt att efter så lång tid kunna lägga tvisten bakom sig. Samtidigt antydde hon att hon var missnöjd med det hemliga beloppet.

– Men jag har i alla fall fått ett erkännande.

Läs också Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner Värden om att Karin, 96, smittades av legionella: "ska inte finnas i husen" Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.