Annons

Ingen lösning i postboxfrågan

Nyheter Nej, hyresgästerna och fastighetsägarna slipper inte undan postboxarna. Detta trots infrastrukturminister Åsa Torstenssons (c) uttalande i helgen. Det förklarar hennes pressekreterare för Hem & Hyra.​

​Det var i lördags som infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) i en intervju i tidningen Expressen hävdade att ingen fastighetsägare kan tvingas att installera postboxar i entréerna.

Annons
Om fastighetsägarna väljer att inte flytta brevlådorna, fortsätter istället postutdelningen som den är i dag, det vill säga till dörren, förklarade hon i artikeln.
Branschorganisationen Fastighetsägarna jublade och menade att de nu fått regeringens stöd och att de därmed inte är skyldiga att sätta upp några postboxar.
 
Nu visar det sig att Fastighetsägarna ropade hej för tidigt.
– Den där artikeln var väldigt polemisk och skildrade situationen som om den vore svart och vit, säger hennes pressekreterare, Kenneth Hultgren, till Hem & Hyra.
– Vad Åsa Torstensson egentligen menade var att Post- och telestyrelsen, PTS, utfärdat allmänna råd som inte är rättsligt bindande, utan snarare fungerar som riktlinjer, fortsätter han.
Kärnfrågan gäller utdelningsplikten, enligt Kenneth Hultgren. Alla medborgare har rätt att få sin post levererad.
PTS råd innebär att Posten har rätt att hänvisa mottagaren till ett utdelningsställe efter eget behag, som till exempel Ica eller Konsum, om det saknas postboxar i en trappuppgång.
 
Vissa, som Posten, tycker att det räcker för att uppfylla utdelningsplikten, andra gör det inte.
– Exakt, och det är den frågan som är öppen för tolkning, vad innebär egentligen utdelningsplikten? Den frågan måste vara löst innan den 1 januari 2011 när råden träder i kraft, säger Kenneth Hultgren.
Hem & Hyra har tidigare rapporterat om Hyresgästföreningens motstånd till att samtliga trappuppgångar i Sverige ska utrustas med postboxar.
Föreningen är visserligen positiv till att de införs i samband med större renoveringar, men det borde vara frivilligt och hyresgästerna ska framför allt inte behöva betala, enligt Hyresgästföreningen.
 
Postboxarna ska betalas av fastighetsägarna och hyresgästerna, enligt PTS. Notan beräknas landa på 1,4 miljarder kronor, drygt 700 kronor per hushåll.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din ”Osten” nominerad till Årets vardagshjälte Kommun nobbar nyanlända – slipper straff Elina fann bostads-kompis via Facebook Svårt att hitta studentbostad i Blekinge Nu kan du få avdrag för flytthjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.