Inget ramavtal för privata hyresvärdar

Stockholm Fastighetsägarna strandar förhandlingen om ett ramavtal. Nu blir det i stället förhandlingar direkt mellan Hyresgästföreningen och de privata hyresvärdarna.

Ett ramavtal hade gjort hyresförhandlingarna lättare mellan de privata hyresvärdarna och Hyresgästföreningen. Men parterna stod för långt ifrån varandra och i dag meddelar Fastighetsägarna att de inte vill fortsätta. Deras bud, mellan 4,9 i innerstan och 2,3 procent i ytterstaden, är för långt ifrån Hyresgästföreningens, som sträcker sig från 2,3 till 1,5 procent.

– Också en rak överenskommelse hade inneburit att de höga hyrorna i innerstan blir högre, eftersom hyrorna redan är cirka 30 procent dyrare där, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm.

Läs ocksåStrandad hyresförhandling avgörs i hyresnämnden

Hittills har överenskommelserna varit diffrentierade. Men för allmännyttan har man också tagit hänsyn till hur höga hyrorna är.

– Nu händer ingenting annat än att vi tar förhandlingarna hus för hus. Vi står väl rustade. Men jag är orolig för att Fastighetsägarna inte är lika rustade – jag hoppas verkligen att de har muskler och personell kraft så att det inte blir retroaktiva hyror, säger Terje Gunnarson.

– Fastighetsägarna utspel är ett politiskt ställningstagande. Jag tror inte att de vinner någonting på det. Man räddar inte hyresrätten genom att höja hyrorna – man påskyndar bara ombildningarna samtidigt som man slår ut människor från bostadsmarknaden, säger Terje Gunnarson.

Läs ocksåFastighetsägarna Syd strandar hyresförhandlingar för 12 600 lägenheter

De privata hyresvärdarnas organisation Fastighetsägarna anser inte att det finns möjlighet att fullfölja förhandlingarna om ett ramavtal.

– Genom sitt bud visar Hyresgästföreningen ännu en gång att organisationen inte är beredd att ta ansvar för att Stockholm ska få en fungerande marknad för hyresrätter, säger Christer Jansson, vd, Fastighetsägarna Stockholm i ett pressmeddelande och fortsätter.

– I budet finns inte heller någon öppning för ett införande av Stockholmsmodellen, tvärtom. Hyresgästföreningen lever därmed inte upp till sin roll som en ansvarstagande aktör på hyresmarknaden, utan har istället kommit att bli ett hot mot hyresrättens framtid i Stockholm. För oss återstår det då bara att försöka få till stånd en bättre lösning genom en strandning.

Läs ocksåGöingehem kom med landets högsta yrkande – nu strandar de förhandlingen

På måndag träffas parterna i Hyreskommittén för att återuppta arbetet med Stockholmsmodellen.

Läs också Francas hyra prövas i rätten I dag inleds rättsprocessen om 43 600 göteborgares hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.