Annons

Inte fler mambos i sämre tider

Nyheter ​Andelen ungdomar som dröjer sig kvar i föräldrahemmet har inte ökat de senaste tio åren, enligt en undersökning från Boverket. Men ungdomars behov av bostäder växer framöver, säger Boverkets utredare Annette Rydqvist.

​Omkring 30 procent av befolkningen i åldern 20-25 år bor kvar i föräldrahemmet. Så har det varit de senaste tio åren.

Annons
– Kvarboendet har inte ökat generellt sett säger Rydqvist. Men skillnaden gentemot tidigare är att ungdomskullarna är ovanligt stora just nu. Det innebär att fler ungdomar än tidigare kommer att söka sig ut på bostadsmarknaden under de närmaste åren. Visst finns det problem, om man bryter ner siffrorna och ser efter hur det är i olika delar av landet. Det finns orter och regioner där ungdomar har särskilt svårt. Där behövs särskilda insatser.
– Vi blev själva förvånade när vi såg resultatet. Mycket annat har ju förändrats, exempelvis studerar ungdomar längre nu än tidigare, och börjar arbeta senare. Det är mycket som är senarelagt i livet, men inte utflyttningen från föräldrahemmet.
– Inte ens sämre konjunkturer tycks hindra ungdomar från att flytta, säger Rydqvist.
Rydqvist påminner om att även andra än ungdomar har behov av bostad:
– Dagens ungdomspuckel bildar familj om några år, och då behövs bostäder anpassade till barnfamiljers behov. En annan stor fråga är hur vi ska kunna tillgodose behovet av bostäder för den stora och växande gruppen äldre framöver.
Även Hyresgästföreningen har undersökt unga människors bostadsförhållanden. Enligt Hyresgästföreningen växer andelen unga vuxna som stannar kvar i föräldrahemmet.
– Vår undersökning är bättre underbyggd än Boverkets, och ger därför bättre underlag när det framtida behovet av bostäder ska beräknas, säger Hyresgästföreningens utredare Sven Bergenstråhle.
– Det är ingen tvekan om att kvarboendet har ökat de senaste tio åren.
 
Är det viktigt att veta om andelen kvarboende ökar eller är oförändrat?
Rydqvist:
– Ur min synvinkel är det viktigare att veta hur många ungdomar som behöver en bostad. Även om man har lämnat föräldrahemmet innebär det inte med automatik att bostadsfrågan är löst. Han/hon kanske är ute och reser och behöver en bostad vid hemkomsten eller bor tillfälligt tillsammans med kompisar eller i andra hand.
– Hyresgästföreningen och Boverket har använt olika metoder, men resultaten strider inte mot varandra. Det är dock inte bara ungdomar som behöver bostäder framöver.
Bergenstråhle:
– Ja, det är viktigt att veta om andelen kvarboende växer. Det påverkar bilden av samhället.
 

Annons
Fakta: Flest lediga lägenheter i Ydre

Läs mer:
 
Rapporter från Boverket:
Ungdomars boende – lägesrapport 2009
Första bostaden –
ungdomars möjligheter på bostadsmarknaden i storstadsområdena
 
Hyresgästföreningens rapport:
Unga vuxnas boende 1997 – 2009

Läs också Guide till hemförsäkringar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.