Annons

”Invaggar hyresgäster i falsk trygghet”

Nyheter Hyresnämnden ska inte behöva godkänna avsägande av besittningsskydd. Det invaggar bara hyresgästerna i en falsk trygghet och skapar onödig administration, enligt Kjell E. Johansson, hyresråd i Stockholm.
Foto: Carl-Johan Eriksson/Pixabay.com
Tidskrävande administration. Hyresnämnderna ska inte behöva godkänna avsägande av besittningsskydd. Det skapar en falsk trygghet för hyresgästerna och mycket administrativt arbete för hyresnämnderna, enligt Kjell E. Johansson, hyresråd i Stockholm.

Det så kallade besittningsskyddet är en viktig del i lagstiftningen för att hyresgästerna ska känna trygghet och inte kan sägas upp hursomhelst. Ibland avtalas besittningsskyddet bort, exempelvis om värden ämnar göra en omfattande renovering av fastigheten inom en snar framtid. Ett sådant undantag måste godkännas av hyresnämnden, men nämnden gör ingen ingående granskning utan ”stämplar” och godkänner i praktiken de allra flesta ansökningarna.

Det invaggar hyresgästerna i en falsk trygghet, enligt Kjell E. Johansson, hyresråd i Stockholm. Han vill se en lagändring så att parterna, det vill säga värden och hyresgästen, själva ska kunna avtala bort besittningsskyddet. Förslaget är inte nytt, det fanns i en promemoria från 2002, men kom aldrig att bli verklighet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Ta fram stora saxen och klipp ur reglerna ur lagboken. Precis som när man ingår ett hyresavtal ska parterna själva kunna träffa avtal. När tvister uppstår ska saken prövas i hyresnämnden, säger Kjell E. Johansson.

Hans förslag grundar sig också i en annan problematik: Hyresnämnden i Stockholm brottas med för långa handläggningstider och för detta har nämnden fått kritik, både från JO, Hyresgästföreningen, hyresvärdar och från politiskt håll. Handläggningstiden för Hyresnämnden i Stockholm är i genomsnitt över ett år, vilket är längst i landet, men så avgörs 44 procent av alla ärenden i landet i huvudstaden. Enligt en beräkning i utredningen från 2002 så motsvarar avsägande av besittningsskydd sammanlagt fyra årsarbetstillfällen vid landets åtta hyresnämnder och sedan dess har arbetsbördan ökat.

Annons

Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Mirtorp har fått förslaget presenterat för sig, men föreningen har inte tagit ställning till hyresrådets idé.

Läs ocksåJO-kritik mot Hyresnämnden - stora brister i handläggningen

– Vi kommer att granska och dryfta förslaget efter sommaren, säger Johan Mirtorp.

Inte heller Fastighetsägarna, som organiserar privatvärdarna, har ännu någon åsikt.

Annons

– Vi har inte tittat på förslaget, säger Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige.

Läs ocksåHyresnämnden: vi prioriterar bort fall som rör svartuthyrning
Läs också Hyresråd får JO-kritik för lång handläggningstid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.