Annons

Ja till försäljning av Albyberget

Botkyrka Det blir en försäljning av de drygt 1 300 lägenheterna på Albyberget. Det röstade kommunfullmäktige igenom ikväll med röstsiffrona 49 - 11.

Debatten var högljudd och lång under onsdagskvällen i Hallunda Folkets Hus. Samtidigt hördes de många demonstranter utanför salen som ville få till en folkomröstning. Till slut kom fullmäktige dock fram till ett resultat. Nej till återremiss som Botkyrkapartiet hade förordat, nej till folkomröstning angående försäljningen och ja till en försäljning av lägenheterna till riskkapitalisten Mikael Ahlström för drygt 700 miljoner kronor.

Petja Svensson (M) var en av de moderater som gick emot partilinjen och röstade emot en försäljning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har svårt att förstå hur man behandlar människorna som bor i hyresrätterna på Albyberget. Jag kan inte tolerera att vi går över folks huvuden. Köparen uppfyller inte kriterierna som fullmäktige har beslutat om, sa Petja Svensson (M).

Nooshi Dadgostar (V) var också mycket kritisk ytill försäljningen. Hon tycker att beslutet kändes förhastat och att man borde kunna dra ner på upprustningstakten och kostnaderna.

Annons

– Det här är förvirringens dag. Underlaget visar inte att vi behöver sälja de här lägenheterna. Man vill byta ut hyresgästerna mot mer kapitalstarka hyresgäster, och nu i sluttampen har man fastnat för upprustbningsargumentet. Botkyrkabyggen har inte ens satt igång processen med den storskaliga renoveringen. Är Botkyrkabyggens hyresgäster tillfrågade angående nivåerna på renoveringen? sa Nooshi Dadgostar (V).

Läs ocksåMorddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

Ebba Östlin (S) såg fram emot ett samarbete med Mikael Ahlström.

– Ja, vi skulle kunna vänta på en regering som  kan hjälpa oss eller lösa problemen själva.  Jag tror att vårt ansvar är att se till att skapa långsiktiga hållbara lösningar. En utveckling av Alby och skolorna i området. Köparen har ett långt engagemang av skolutveckling, jag ser fram emot att samarbeta med honom.

Annons

Benny Ferdinandsson från Folkpartiet menade att renoveringen av miljonprogrammet är den största frågan kommunen har att fatta beslut kring.

Läs ocksåTrots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen

–Botkyrkabyggen har räknat på det här och man har landat i den här lösningen. För bolagets skull är en försäljning nödvändig, man kan inte låna hur mycket pengar som helst. Vi kan inte basera en kalkyl på vad räntan är idag. Men vi hade kunnat undvika rabaldret. Vi föreslog att istället ombilda till bostadsrätter.

Läs också Halil och Klody vill öka tryggheten i Botkyrka Uppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen Ångrar sig - värd köper tillbaka lägenheter för 34 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.