Annons

Järvabor rasar mot Hyresgästföreningens vattenavtal med Victoriahem: ”Vatten måste vara gratis”

Stockholm "Säg upp vattenavtalet!", "Vi har tappat förtroendet", "Vatten måste vara gratis". Victoriahems hyresgäster i Järva har fått sina första vattenräkningar – många en summa kring tusenlappen, trots att de varit sparsamma. Och de är rasande över Hyresgästföreningens vattenavtal med hyresvärden. I går, onsdag, demonstrerade de utanför Hyresgästföreningen Region Stockholms kontor.
Demonstration utanför Globen mot vattenavtal
Foto: Linda Dahlin
"Snart blir det som för 100 år sedan, att barnen bara får tvätta sig ibland. De kommer inte att vilja gå till skolan när de inte får duscha", säger rinkebybon Mohamed Hagi Farah.

Hyresgästerna som bor i Victoriahems lägenheter i Järva ska börja betala för sin vattenförbrukning. Hem & Hyra har tidigare berättat om oron bland stora trångbodda familjer över den kommande debiteringen av vattenförbrukningen, så kallad IMD. Det står för individuell mätning och debitering av vatten som man använder i lägenheten.

En viss mängd vatten ingår i hyran. Är man sparsam med vattnet blir det billigare, men går det åt mer än den bestämda kvoten vatten läggs det på hyran.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Första vattenavierna

Nu har de första avierna för vattenförbrukningen kommit till hyresgästerna i Järva. En del har fått stora vattenräkningar på mellan 700 och 1 800 kronor.

Ensamstående mamman Hafsa Osman har just fått en vattenmätare installerad och har inte blivit debiterad än, men familjen försöker att vara sparsam med vattnet redan nu.

– Jag oroar mig över att jag ska få dyrare hyra. Det är mycket pengar för mig som redan tycker den vanliga hyreshöjningen är tuff att klara. Jag har fyra barn, även om vi försöker duscha mindre är det svårt att spara på vattnet, säger hon.

Läs ocksåSå snålar du på vattenförbrukningen – expertens spartips: "Duscha max 5 minuter"Man som är energiexpert till vänster och en dusch till höger.

Avtal med HGF

Hur mycket vatten som ska ingå har Victoriahem förhandlat fram tillsammans med Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Vattenmängden som ingår i Järva är högre än både Boverkets rekommendationer och den tidigare trepartsöverenskommelsen som finns om IMD. Men det har inte hjälpt de hyresgäster som nu fått sin första hyresavi med vattenförbrukningen inräknad.

Skylt där det står: vatten måste vara gratis
”Vatten måste vara gratis!!!”.

I går, på onsdagen, demonstrerade hyresgäster från Järva utanför Hyresgästföreningen Region Stockholms kontor vid Globen. Bakom demonstrationen stod organisationen Ort till ort, som menar att Hyresgästföreningen inte lyssnat på dem och att de håller vattenavtalet med Victoriahem hemligt. De kräver att vattenavtalet med Victoriahem sägs upp och att vattnet ska ingå i den vanliga hyran.

Annons

Möttes av tystnad

De blev besvikna när ingen från Hyresgästföreningen kom ut och bemötte dem. Några från kontoret kom ut för att titta en stund, men ingen som kunde representera Hyresgästföreningen.

En av de som var på plats för att protestera var rinkebybon Mohamed Hagi Farah. Han fick en extrakostnad på 1 142 kronor för vattenförbrukningen på senaste hyresavin, trots att även han försökt att vara sparsam med vattnet.

– Hyresgästföreningen måste stoppa den här hemska affärsidén som slår hårt mot redan utsatta områden. Snart blir det som för 100 år sedan, att barnen bara får tvätta sig ibland. De kommer inte att vilja gå till skolan när de inte får duscha, man måste kunna sköta sin hygien, säger han.

Läs ocksåVattenräkningarna slår hårt mot ensamstående mammorna Run och Mardina: "Att betala 1 000 extra i månaden går inte"Två kvinnor sitter i en soffa
demonstration på Arenavägen vid Globen
Arenavägen på andra sidan gatan från Hyresgästföreningen Region Stockholms kontor. Trots höga rop från megafon kom ingen från HGF och bemötte dem.

Victoriahem har tidigare sagt till Hem & Hyra att införandet av individuell mätning och debitering av vatten ska utvärderas efter ett tag, med möjlighet till förhandling om justeringar.

Lite tidigt för utvärdering

Jonatan Öhman, kommunikationschef på Victoriahem, säger att det är lite tidigt att utvärdera IMD i Järva då mätningen nyss har satt igång.

– I dagsläget är det så att alla hushåll inte har fått sina mätare installerade än, en del har fortfarande provperioder där mätarna kalibreras in och andra har börjat debiteras utifrån avtalet med HGF där en hög grundnivå ingår och en resterande förbrukning debiteras enligt självkostnadspris.

Han poängterar att uppföljningen och utvärderingen av IMD är viktig vid införande av vattenmätning.

Annons

– Vi har till exempel noterat att en del hushåll i Järva har en ovanligt hög vattenkonsumtion och vad det beror på måste såklart följas upp.

Demonstration utanför Globen
Både barn och vuxna kom från Järva till HGF-kontoret vid Globen för att demonstrera.

Fick ingen förfrågan om samtal

Åsa Schneider, regionchef för Hyresgästföreningen i Stockholm, säger att de inte gick ner till demonstranterna för att de inte fått någon förfrågan om samtal från Ort till ort.

– Varken jag eller regionordförande Susanne Sjöblom fick någon förfrågan. Och vi fick nys om demonstrationen på andra vägar. Däremot hade vi personal på plats på kontoret under demonstrationen, redo att prata med dem när de kom förbi, men de valde att stanna nere på gatan. Vi välkomnar alltid en dialog med alla hyresgästerna som vi företräder, det är det absolut bästa och något som vi eftersträvar.

Vad säger ni om deras krav om att häva vattenavtalet med Victoriahem?

– Vi sluter alltid avtal med hyresgästernas bästa i åtanke. I det här fallet har vi förhandlat fram en mycket högre grundnivå på normalförbrukning än vad treparten anger, eftersom vi vet att många är trångbodda i det här området. Att vattenförbrukning ska debiteras separat från hyran kommer utifrån ett nytt EU-direktiv om hur vattenförbrukning kan debiteras.

– Varje hyresgäst har en grundnivå av vattenförbrukning som ingår i hyran, använder de mer än detta så debiteras de, använder de mindre får de pengar tillbaka. Det blir vanligare och vanligare med den här typen av avtal och det är något många hyresgäster efterfrågar, då de då själva kan påverka sina kostnader. Debiteras inte vatten enskilt så kommer det i stället bli en kostnad som alla hyresgäster får bära, säger Åsa Schneider.

Fakta: Krav på IMD i nyproduktion
  • IMD står för individuell mätning och debitering av uppvärmning och tappvarmvatten.
  • IMD för tappvarmvatten ska alltid installeras i nya flerbostadshus enligt EU-beslut om energieffektivisering. Detta gäller då bygglov sökts från och med den 1 juni 2022.
  • I befintliga flerbostadshus är det krav på IMD för vatten vid en ombyggnad där det sker en väsentlig ändring av befintliga installationer för tappvarmvatten för hushållsbruk eller en väsentlig ändring av befintligt system. Undantag kan göras om det inte är kostnadseffektivt eller tekniskt möjligt.
  • Det är kommunens byggnadsnämnd som är tillsynsmyndighet och avgör om ett flerbostadshus omfattas av krav på IMD eller om byggnaden uppfyller kriterier för undantag.

Källa: Boverket

Fakta: Avtalet med HGF
  • Hur mycket vatten som ska ingå per lägenhet i Järva har Victoriahem förhandlat fram med Hyresgästföreningen Region Stockholm. Enligt de avtal de finns så är kvoten för förbrukningen 0,65 kubikmeter/kvadratmeter för varmvatten och 0,9 kubikmeter/kvadratmeter kallvatten per år.
  • För en trea på 77 kvadratmeter ingår 4,17 kubikmeter, alltså 4 170 liter varmvatten per månad och 5 780 liter kallvatten i månaden.
  • För att räkna ut hur mycket vatten som ingår per lägenhet per månad så multipliceras mängden kubikmeter kall- och varmvatten som ingår för respektive lägenhet med lägenhetsstorleken. Sedan divideras summan med tolv.
Läs också Marjatta befarar högre hyra med vattenmätning: "Nya blandarna slösar med vatten" Hyresgäster ska betala sin egen vattenförbrukning – oro bland trångbodda familjer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.