Annons

JK överklagar kamerabeslut till regeringsrätten

Nyheter Kammarrätten gav Svenska Bostäder rätt att installera så kallad bildporttelefon i två hus. Nu har Justitiekanslern (JK) överklagat beslutet till regeringsrätten.​
Kommunala Svenska Bostäder satte för drygt ett år sedan upp bildporttelefoner i två trappuppgångar i Vällingby i västra Stockholm. Syftet är att ovälkomna gäster inte ska kunna ta sig in genom entrén. Bildporttelefon är enkelt uttryckt ett elektroniskt tittöga. Den som har ett ärende till huset startar kameran genom att ringa på en boendes ringklocka och informationen lagras inte.
– Pilotprojektet kom till efter att en engagerad bovärd tagit reda på att hyresgästerna ville ha en sådan tjänst, säger Sara Junell, hyresjurist på Svenska Bostäder.  
 
JK var dock kritisk och vände sig till länsrätten för att ändra länsstyrelsens ja till bildporttelefonerna. Länsrätten gick på JK:s linje, men för snart två veckor sedan undanröjde kammarrätten länsrättens beslut. Skälet var att lagen om allmän kameraövervakning inte var tillämplig eftersom kameran inte är fjärrmanövrerad och att den som har ett ärende till fastigheten själv startar kameran genom att ringa på en boende ringklocka, ansåg kammarrätten.
 
Justitiekanslern (JK) delar inte kammarrättens bedömning och anser att lagen visst är tillämplig.
– Vi kommer att överklaga kammarrättens beslut till regeringsrätten. Vår inställning är att länsrättens beslut var riktigt, säger Judit Fanago Gontier, föredragande jurist på JK.
Än så länge är det bara de två trappuppgångarna i Vällingby av alla Svenska Bostäders hus som har bildporttelefon. I väntan på att beslutet ska vinna laga kraft har inte försöket utvidgats.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Grannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe" Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.