HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kallt i många av Europas bostäder

Nyheter En stor del av Europas invånare har inte råd med en bekväm inomhustemperatur. Nu föreslår den internationella hyresgästorganisationen IUT lagändringar för att skydda de boende.

Så kallad energifattigdom omfattar mellan 1,3 och 2,6 miljarder av jordens befolkning. Begreppet innebär att man inte har råd eller tillgång till den mängd energi som krävs för att värma ett hus och leva ett drägligt liv.

Inom EU är själva tillgången till elektricitet inte längre ett problem. Däremot har upp till 25 procent av befolkningen – mellan 50 och 150 miljoner människor – problem att hålla en bekväm inomhustemperatur på grund av höga energipriser.

Läs ocksåVärmepump blir tillval - så stoppar Jonnie och grannarna chockhöga elräkningarJonnie Johansson, Kävlinge, värmepump, KKB

Det visar nya siffror från IUT. Enligt organisationen har energiprisen inom EU ökat med nästan 30 procent mellan 2008 och 2014, något som bidragit till att hushållen tvingats lägga en allt större del av sin budget på kostnader för uppvärmning och nedkylning.

Av de europeiska länderna är situationen allra värst i Bulgarien, där 45 procent av hushållen inte lyckades hålla drägligt varm inomhus 2013, trots att man har det lägsta elpriset. Motsvarande siffra för Sverige var 0,8 procent.

Allra minst problem hade man anmärkningsvärt nog i alpnationen Schweiz, där endast 0,4 procent av hushållen var för kalla. 

Läs ocksåVärmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”Britta Högmark Härdner har stenkoll på sin elförbrukning och får vända på varje krona för att ha råd att betala den.

När nya EU-krav pressar värdar runtom i Europa att energirenovera sina fastigheter fruktar IUT att hyresgäster kommer i kläm.

– Risken finns att kostnaden läggs på hyran för de redan tungt belastade hyresgästerna, säger organisationens generalsekreterare Magnus Hammar.

I en åtta punkter lång lista föreslår IUT hur man genom nya regler kan försäkra att hyresgästerna inte får betala priset för en renare miljö. Ett av förslagen är att kostnaderna för investeringen inte enbart hamnar på hyran, utan även delas av värden.

Läs ocksåGaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst, biogas, gas, vellingebostäder

– Man skulle till exempel kunna slå ut kostnaden på 20 år. För det här är ju investeringar som kommer att betala av sig på sikt, säger Magnus Hammar.

Sverige är ett av få länder där kostnaden att värma ut och driva en fastighet är inbakat i hyran. Relativt sett kommer de svenska hyresgästerna också billigt undan, eftersom energipriset är överkomligt.

– Även om vi klagar och stönar är det här egentligen ingen jättefråga hos oss. Om man skulle förstå vad det kostade i många andra länder skulle vi se saken i ett annat ljus.

 

Fakta: Andel hushåll som inte kan hålla värmen
Land Andel husåll
Belgien 5,8
Bulgarien 44,9
Danmark 3,9
Estland 2,9
Finland 1,2
Frankrike 6,8
Grekland 29,5
Irland 10,0
Italien 19,1
Lettland 21,1
Litauen 29,2
Nederländerna 2,9
Norge 0,9
Polen 11,4
Portugal 27,9
Rumänien 14,3
Schweiz 0,4
Slovakien 5,4
Slovenien 4,9
Spanien 8,0
Storbritannien 10,6
Sverige 0,8
Tjeckien 6,2
Tyskland 5,3
Ungern 13,7
Österrike 2,7

Källa: IUT

Läs också Så kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsregler Höjt pris på pellets chockar Gullspångsbostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.