Annons

Han ska kämpa för världens hyresgäster – ny generalsekreterare från Malmö: ”Omtumlande”

Nyheter ”Hyresgästers problem i Sverige är inte speciellt annorlunda än i grannlandet eller i Spanien eller på andra sidan jorden”. Dan Nicander lämnar jobbet som regionchef på Hyresgästföreningen för att bli generalsekreterare för den internationella hyresgäströrelsen IUT.
Dan Nicander, tidigare regionchef Hyresgästföreningen som nu ska jobba med hyresgästers rättigheter i hela världen som ny generalsekreterare för IUT.
Foto: Anders Paulsson
Dan Nicander, generalsekreterare IUT.

74 hyresgästorganisationer i över 50 länder utgör tillsammans IUT, International Union of Tenants. Nu får IUT och världens hyresgäster en ny generalsekreterare i Dan Nicander, tidigare regionchef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

– Det känns lite omtumlande men det är fantastiskt att få det här förtroendet med tanke på att det är så viktiga frågor. Det är viktigt i en svensk kontext men det är lika viktigt överallt, i hela världen. Det känns väldigt angeläget, en viktig roll helt enkelt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Trots att IUT:s huvudkontor ligger i Stockholm kommer Dan Nicander att jobba hemma från gathuset i centrala Landskrona i Skåne. Men med över femtio medlemsländer kommer hela världen att utgöra hans arbetsplats. Första resan går till Bryssel där IUT har ett kontor. Nästa tur blir till FN i Geneve för att diskutera hyresgästers rättigheter i världen.

– Ytterst måste vi påverka politiker och då behöver vi samarbeta med akademin och inom EU och FN för att kunna få adekvat information.

Annons

Vill förbättra bostadsvillkor för hyresgäster

Vad tar du med dig från dina år som regionchef i Malmö?
– Tillsammans kan vi bli starka. Att jobba internationellt är inte ett dugg annorlunda än hur det var när vi gick ihop och jobbade mot årets dubbelhöjning här i Malmö. Framgångsreceptet var att vi arbetade så bra tillsammans, anställda och förtroendevalda. Vi kunde mobilisera. Det är samma sak globalt. Vi behöver samarbeta för att använda våra resurser på bästa sätt.

Du bor ju själv i eget hus, varför är du så engagerad i hyresfrågor?
– Jag har bott mycket i hyresrätt, i ett tjugotal år. Sedan brinner jag för frågor som berör människor. Jag vill hjälpa och stötta människor i olika sammanhang, det är min drivkraft.

Dan Nicander, ska jobba med hyresgästers rättigheter i hela världen som ny generalsekreterare för IUT.
Dan Nicander, ska jobba med hyresgästers rättigheter i hela världen som ny generalsekreterare för IUT.

Vad ska du göra i som generalsekreterare?
– Förbättra bostadsvillkoren för hyresgäster är den övergripande ambitionen. Det är så klart en ganska stor ambition för hur gör man det? Jag tänker att vi behöver använda våra resurser och samarbeta mer mellan länderna. Det kan handla om att utbyta information om våra system men också kring fastighetsägare som idag inte sällan är multinationella.

Annons

Dan Nicander har tidigare erfarenhet från internationellt arbete inom fackföreningsrörelsen och har även under fem år varit ordförande för en bostadspolitisk arbetsgrupp inom IUT.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Jag har fått hygglig insyn i hur det fungerar. Det som är slående, och det känner jag även igen från den fackliga tiden, är att problemen är ungefär likadana överallt. Hyresgästers problem här i Sverige är inte speciellt annorlunda än i grannlandet eller i Spanien eller på andra sidan jordklotet. Det är bara grader av hur jobbigt eller besvärligt det är som skiljer sig, säger Dan Nicander.

Fakta: Dan Nicander

Ålder: 55 år
Bor: I gathus i centrala Landskrona. ”Men jag har bott i hyresrätt i stora delar av mitt liv”
Familj: Fru Sinna och två barn, 20 och 21 år.
Aktuell: Som nytillträdd generalsekreterare för IUT, International Union of Tenants. Har arbetat i nästan tio år som regionchef på Hyresgästföreningen i södra Skåne. Tidigare var han regionchef på Unionen.

Fakta: International Union of Tenants

IUT utgörs av de 74 medlemsorganisationerna som finns i över femtio länder, från Nepal till Spanien och Tyskland. Organisationen bildades för snart hundra år sedan i Schweiz. Huvudkontoret har sedan 1950-talet legat i Stockholm och sedan 2008 finns man på plats i Bryssel med en person. Ordförande för IUT är Marie Linder som även är förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Några av medlemmarna är hyresgästorganisationer från länder som Benin, Australien, Österrike, Kanada, England, Burundi, Japan och USA.

 

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.